دیدهبان حقوق بشر: شواهد جنایات در افغانستان در نبود مکانیزم پاسخگویی نابود میشود
لیدا بارز
همزمان با «کارزار ۱۶ روزهی محو خشونت علیه زنان»، دیدهبان حقوق بشر با نشر گزارشی بر ضرورت ایجاد مکانیزم مستقل بینالمللی برای جمعآوری شواهد مبنی بر نقض حقوق بشر در افغانستان و تقویت مسئولیتپذیری تاکید کرد.
دیدهبان حقوق بشر، در سومین روز این کارزار جهانی میگوید که به بررسی موارد نقض حقوق بشری در گذشته و جاری در افغانستان، پرداخته که عدالت و جبران خسارت برای قربانیان به ویژه حقوق زنان را تضمین کند.
این سازمان هشدار داده است که نبود مکانیزم پاسخگویی شواهد نقض حقوق بشر در افغانستان را نابود میکند و مانع امکان پیگرد قانونی میشود.
دیدهبان حقوق بشر، به نقض حقوق بشر از سوی طالبان علیه زنان و دختران، افراد الجیبیتیکیو، کارمندان پیشین حکومتی، اقلیتهای مذهبی و قومی، خبرنگاران و زنان معترض در سه سال اخیر در افغانستان اشاره کرده است.
در گزارش این نهاد حقوق بشری، آمده است: «پرداختن به معافیتهای طولانیمدت و ریشهدار برای نقضها و سوءاستفادههای حقوق بشری گذشته و جاری در کشور، برای تضمین حقوق قربانیان و دسترسی آنان به عدالت ضروری است».
دیدهبان حقوق بشر، بر دوام ماموریت ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل در افغانستان، تاکید کرده که جهان باید از تلاشهای جاری و آینده در دادگاه کیفری بینالمللی، دیوان بینالمللی دادگستری و دادگاههای داخلی حمایت کند.
این سازمان همچنین اشاره کرده است: «جنایات طالبان قبل از آگست ۲۰۲۱، نیز باید مورد بررسی قرار گیرند، چرا که عدم رسیدگی به جنایات پیش از ۲۰۲۱ ممکن است قربانیان را با خطر حاشیهنشینی روبهرو کند».
این در حالیست که ریچارد بنت، نیز در پیامی گفته است که خشونت جنسیتی در افغانستان ریشهی عمیق دارد که با سرکوب و تبعیض سیستماتیک طالبان و تصویب قانون «امر به معروف و نهی از منکر»، تشدید شده است.