روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان؛ درخواست زنان برای فشار بر طالبان
آینور سعیدپور
در آستانهی 25 نوامبر، «روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان»، شبکهی مشارکت سیاسی زنان افغانستان، کارزار 16 روزه را به هدف «افزایش آگاهی، ایجاد تغییر واقعی و مثبت در جامعه برای بهبود وضعیت زنان» راهاندازی کرده است.
در اعلامیهی شبکه مشارکت سیاسی زنان افغانستان که نسخهای از آن به خبرگزاری بانوان افغانستان نیز ارسال شده، آمده است که این کارزار بهشدت بر اهمیت رفع خشونتهای فیزیکی، روانی و اقتصادی علیه زنان تأکید دارد و به دنبال ایجاد یک بستر حمایتی برای بهبود زندگی زنان و دختران در سراسر جهان است.
این کارزار از 25 نوامبر، روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان شروع شده و تا 10 دسامبر، روز جهانی حقوق بشر ادامه دارد.
این جنبش میگوید که پس از حاکمیت طالبان وضعیت زنان و دختران «بهشدت بحرانی» شده و آنان از ابتداییترین حقوقشان از جمله آموزش و کار محروم اند. به گفتهی آنان، زنان افغانستانی اکنون با خشونتهای فزاینده، تحقیر اجتماعی و بیعدالتیهای قانونی روبهرو هستند.
در اعلامیه با اشاره به محدودیتهای که به گونهی روزافزون بر زنان و دختران وضع شده آمده که محرومیت از آموزش، نظام «مردسالارانه» را تحکیم کرده، محرومیت از کار سبب افزایش ناداری شده و همچنان خشونتهای خانوادگی و آمار خودکشی زنان و دختران نیز افزایش یافته است.
شبکهی مشارکت سیاسی زنان افغانستان میگوید که برای مقابله با چالشهای جدی مبارزه با خشونت در برابر زنان باید آگاهی جهانی افزایش یابد، از فعالان اجتماعی بیشتر حمایت شود، بر طالبان فشار وارد شود تا حقوق زنان به رسمیت بشناسند و همچنان برنامههای آموزشی و حمایتی توسعه یابند.
این جنبش اعتراضی میگوید که جامعهی جهانی باید دوامدار بر وضعیت زنان و دختران در افغانستان نظارت کنند و از هرگونه نقض حقوق بشر در این زمینه جلوگیری شود.
آنان همچنان از جامعه بینالمللی خواسته که به طالبان فشار آورد تا حقوق زنان و دختران را بهرسمیت بشناسند و به مقررات بینالمللی پایبند باشند.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۱۷ اکتوبر سال ۱۹۹۹ میلادی، ۲۵ نومبر را به عنوان روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان تصویب کرد. هدف از این روز، یادآوری عزم همگانی برای مبارزه با خشونت علیه زنان در سراسر جهان است.