تنها هشت مارچ روز زن نیست
ترتیب: سودابه احراری
وزارت امور زنان که به هدف محو تبعیض علیه زنان، مشارکت زنان در رهبری و انکشاف منابع بشری، کاهش خشونتها برزنان، مهیا کردن فرصتها و امکانات رشد به زنان و دستررسی آنها به کار، آموزش، عدالتخواهی و اطلاعات کارمیکند. اما همیشه از کارکرد این وزارت انتقاد شده و نقش آن تشریفاتی خوانده شده است. به همین جهت برای روشن شدن بحث با رویا دادرس سخنگویی وزارت امور زنان گفتگویی داشتم.
پرسش: چقدر برنامههای وزرات امور زنان برای کاهش محو خشونت در برابر زنان موثر بوده است؟
پاسخ: وزارت امورزنان برای ازبین بردن خشونتها کارکرده و دستآوردهای زیادی هم داشته است .ما تلاش کردیم که از طریق برنامههای مختلف خشونتها را که به اوج خود رسیده است را کاهش دهیم. ما به دلیل ناامنیها در برخی مناطق دوردست برنامه نداشتیم و ندانستیم به زنان آگاهیدهی کنیم اگر از این جهت نگاه کنیم ممکن که موثریت برنامههای ما کم باشد.
پرسش: چندی قبل معین پالیسی ومسلکی وزرات امور زنان خانم سپوژمی وردک، گفتند که وزارت امور زنان برای کاهش خشونتها روشها و کارهای جدید را روی دست دارد این کارها چیست؟
پاسخ: برنامههای که وزارت امور زنان برای کاهش خشونت داشته مانند آگاهیدهی و برگزاری سمیناها همه این برنامهها فقط برای ذهن سازی مردم است .اما کارهای مهم تری که وزارت برای زنان انجام داده است بررسی و رسیدگی به قضایای حاد خشونت است. ما این قضیهها را بررسی کردیم در صورت لازم پروندههای شان را به دادستانی روان کردیم و برای زنان توانستیم وکیل مدافع تعیین کنیم. اینها برنامههای بود که در جریان سال جاری داشتیم.
برنامه که در سال آینده در اولویت کاری وزارت امور زنان قرار دارد توانمند سازی اقتصادی زنان است. دیگر این که در سال پیش رو میخواهیم که حضور زنان در بخش رهبریت افزایش یابد و دیگر این که زمینه تحصیلات عالی برای زنان در خارج از کشور میسرگردد .
پرسش:اگر اشاره به بالا یا پایین بودن آمار خشونتها در سال جاری داشته باشید؟
پاسخ: مجموع خشونتهای که در ربع اول سال در مرکز و ولایات صورت گرفته ۱۴۶۴ قضیه است.
مجموع ربع دوم که در ارقام توحید شده مرکز و لایات وجود دارد ۱۹۰۸ قضیه است
و مجموع ربع سوم ۱۵۳۷ قضیه از انواع مختلف خشونتها چون قتل، خودکشی و خودسوزی است که در وزارت اموز زنان به ثبت رسیده است. و بیشتر این خشونتها در مناطق ناامن که کار در آن جا صورت نگرفته و دسترسی دولت هم آن جا کمتر است انجام شده است.
پرسش: خانم دادرس بیشتر نهادها و قعالان حقوق زن به این باور اند که وزارت امور زنان یک نقش تشریفاتی و نمایشی دارد با این حرف چقدر موافق هستید؟
پاسخ: وزارت امور زنان یک نهاد دولتی است که در حد توانش به زنان خدمت کرده است .خدمات خود را در طول سالها انجام داده است. این وزارت برای زنان است و هیچ گاه گفته نمیتوانیم که کاری را انجام نداده است اگر این طور است پس چرا این وزارت ایجاد شد؟ نخیر من اصلا با این حرف موافق نیستم. وزارت امور زنان همواره در جهت خدمت به زنان کمک کرده و از این به بعد نیز خدمت میکند.
پرسش: برای تجلیل از هشتم مارچ چه کارهای را روی دست دارید؟
پاسخ: هشتم مارچ روز همبستگی زنان است. ما هم به پیشواز از این روز دو کنفرانس به هدف آگاه سازی مردم داشتیم. و در هشتم مارچ ما یک کنفرانس بزرگ فرهنگی داریم که متشکل از تمام زنان نخبه کشور است. هدف ما این است که از این طرق بتوانیم هشت مارچ را با دستآوردهای زنان به مردم نشان بدهیم تا از کارکرد زنان آگاه باشند.
پرسش: اگر کوتاه در مورد تاثیر گذاری هشت مارچ در افغانستان اشاره کنید؟
پاسخ: این بستگی به اذهان مردم دارد که آنها از این روز استقبال میکنند و آن را میپذیرند یا خیر. در این روز ما میخواهیم بیشتر کارکرد زنان را جلوه دهیم.
میخواهم بگویم که مردم نباید فکر کنند فقط هشتم مارچ روز زن است یا این که زنان به یک دسته گل و یا یک تبریکی ضرورت دارند نخیر چنین نیست.هشت مارچ روزی است که میخواهیم تواناییهای خود را به مردان نشان دهیم و به آنها بگویم که ما هم میتوانیم با شما وهمپای شما کار کنیم.