کوفی: امید به تغییر طالبان سادهلوحانه است
آینور سعیدپور
فوزیه کوفی، عضو سابق پارلمان افغانستان و فعال حقوق زن از محدودیتهای روزافزون بهویژه قانون «امر به معروف و نهی از منکر» طالبان انتقاد کرده و گفته که امیدداشتن به تغییر این گروه، «سادهلوحانه» است.
خانم کوفی در گفتوگوی با روزنامهی بریتانیایی «گلوب اند میل»، گفته که طالبان، در این دور از حاکمیت خود، برای حذف زنان از زندگی عمومی فرمانها و دستورهای سختگیرانهتر روی دست گرفته است.
به گفتهی کوفی، تفاوت زیادی میان دیدگاه زنان در دو دههی گذشته به وجود آمده است. فوزیه گفته که اکنون تفاوت قانونهای طالبان با ۳۰ سال پیش در این است که زنان، امروز تجربه زندگی در جامعهای آزادتر را دارند. «زنان آن زمان مقاومت نمیکردند چون تجربهی متفاوتی نداشتند.»
این سیاستمدار افغانستانی افزوده باوجودی که محدودیتهای سختگیرانهتر بر زنان اجرا میشود؛ اما زنان بیشتری در برابر این وضعیت دست به اعتراض میزنند.
در حالیکه حتا شنیدهشدن صدای زنان در فضاهای عمومی منع شده؛ اما زنان همچنان به اعتراضهای شان ادامه داده اند. آنان در واکنش به آخرین قانون این گروه، ترانهخوانی کرده و ویدیوهای آنرا در شبکههای اجتماعی نیز منتشر کردند.
طالبان، پس از آنکه در اگست 2021، به قدرت رسید، بیش از 80 فرمان به هدف محدودکردن زنان صادر کرده است. در تازهترین مورد این گروه حتا شنیده شدن صدای زنان در فضاهای عمومی را ممنوع کرده است.
طالبان در ماه اگست سال جاری قانون تازهای تنفیذ و توشیح کرد. پس از این قانون، محدودیتها به گونهی بیسابقه در برابر آنان افزایش یافته و حتا صدا و صورتشان «عورت» دانسته میشود.
پس از آن، خالد حنفی، وزیر امر به معروف و نهی از منکر طالبان گفت که شنیدهشدن صدای یک زن به زن دیگر در هنگام نماز جواز ندارد.