نبود بازار فروش تنها دغدغهی زنان صنعت کار
گزارشگر: مرضیه حسینی
نخستین نمایشگاه بزرگ تجارتی، صنعتی و صنایع دستی در ولایت هرات با ایجاد صد غرفه در تالار مولانا جلال الدین محمد بلخی گشایش یافت.
در میان صد غرفهی ایجاد شده 12 غرفه آن ویژه زنان است که تولیدات داخلی و صنایع دستی بانوان به نمایش گذاشته شده است.
در حالی از برگزاری نمایشگاه و ایجاد غرفههای ویژهی زنان بیان میشود که شماری از زنان صنعتکار از کم توجهی دولت شکایت داشته و میگویند زنان همواره در حاشیه قرار گرفته اند.
نفس گل جامی، مسوول مرکز تجارتی خدیجه الکبری در هرات، میگوید:” زنان صنعت کار با مشکلات و چالشهای فراوانی مانند نبود بازار و مکان و در حاشیه قرار گرفتن زنان در امور صنایع دستی به ویژه در نمایشگاهها روبه رواند.”
خانم جامی درادامه گفت:” زنان از خود هیچ سرمایهای جهت برگزاری مراکز فروش و ایجاد نمایشگاهها ندارند و دولت نیز دراین زمینه هیچ توجهی نداشته است.”
بنا به گفتههای وی تنها یک مرکز برای بازار زنان در هرات موجود است که بسنده نمیباشد.
برخی از زنان نیز ایجاد برگزاری این چنین نمایشگاهها را در هرات به ویژه برای زنان موثر دانسته اما میگویند که دولت در راستای ایجاد مراکز فروش صنایع دستی و تولیدات داخلی کمتر توجه کرده است.
ماریا حسینی یکتن از زنان صنعت کار در هرات، میگوید:” تنها دغدغه زنان صنعت کار در این ولایت نبود مکان مناسب است.”
او میگوید:” زنان توانایی زیادی در عرصه کارهای تجارتی و صنعتی دارند اما متاسفانه نبود بازار و مکان سبب شده تا زنان کمتر از گذشته در این راستا سهم داشته باشند.”
شیرین محمدی، یکتن از دیگر زنان در این نمایشگاه میگوید:” حمایت کننده و مشوقی در این زمینه برای زنان وجود ندارد و همواره در حاشیه قرار گرفتند.”
او در ادامه گفت:” امروز هم غرفههای کار زنان و تولیداتشان بیرون از نمایشگاه است در حالی که اگر در داخل نمایشگاه میبود بازدید کنندههای بیشتر میشد و فروش زنان نیز رونق میگرفت.”
بنا به گفتههای وی در حاشیه قرار دادن زنان در ایجاد برگزاری این چنین نمایشگاهها نادیده گرفتن و کم ارزش دانستن محصولات داخلی و صنعتی زنان است.
از سویی هم مسوولان برگزاری این نمایشگاه با رد این موضوع میگویند این که غرفههای زنان در حاشیه و دور از چشم بازید کنندهگان قرار گرفته است تصمیم خودشان بوده است.
محمد زبیر رحیمی، رییس انجمن تاجران ولایت هرات، میگوید:” حضور زنان در نمایشگاهها بسیار موثر است اما اینکه در بیرون از نمایشگاه قرار گرفته اند تصمیم خودشان بوده است.”
از سویی هم حمیدالله خادم، رییس صنعت کاران این ولایت میگوید:” سیاست بازار در افغانستان طوری حاکم شده که انواع محصولات با کیفیت پایین و قیمت ارزان وارد بازار شود و همین هم سبب شده تا صنایع دستی بی ارزش شمرده شود.”
او در ادامه گفت:” حضور پر رنگ زنان جهت احیای دوباره فرهنگ صنایع دستی در این نمایشگاه بسیار موثر است.”
بنا به گفتههای وی صنایع دستی که چندی پیش قسمتی از افتخارات افغانها بود، امروزه نادیده گرفته میشود و افغانستان به عنوان یک کشور مصرفی نیاز میداند که محصولات دیگر کشورها را تبلیغ کرده و نسبت به تولیدات داخلی ارجعیت دهد.
از چند سال به این طرف زنان همواره از رکود بازار صنایع دستی سخن میزنند اما در حاشیه قرار گرفتن این قشر در نمایشگاهها که از یک سال به این طرف جریان دارد هنوز باقی مانده است.