مشارکت زنان در کمکهای انساندوستانه، متاثر از ۷۱ فرمان طالبان
آینور سعیدپور
دفتر هماهنگ کنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا)، اعلام کرده است که طالبان پس از بهدست گرفتن قدرت بیشاز ۷۱ دستور و فرمان صادر کرده که بهطور خاص بر مشارکت زنان در بخش ارایهی کمکهای انساندوستانه تاثیر منفی گذاشته است.
اوچا، با نشر گزارشی گفته است که طالبان، وزارتخانهها و همچنان مقامهای محلی وابسته به این گروه از اگست ۲۰۲۱، تاکنون ۳۹۲ دستورالعمل صادر کرده که به گونهی مستقیم بر فعالیتهای انساندوستانه تاثیر میگذارد.
به گفتهی این نهاد، طالبان در سال جاری میلادی ۹۷ دستورالعمل صادر کرده که شش مورد آن به مشارکت در فعالیتهای انساندوستانه زنان مربوط میشود. این فرمانها، اجباریبودن رعایت حجاب، محدودیتهای کاری زنان در میدان و کاهش حقوق کارکنان زن در نهادهای دولتی را شامل میشود.
دفتر هماهنگ کنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد میافزاید که در ماه آگست ۲۰۲۴، وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، قانون تازهای را تصویب کرد که سیاستهای تبعیضآمیز موجود، مانند کدهای لباس اجباری (برای همه جنسیتها)، داشتن سرپرست مرد (محرم) برای زنان و جداسازی مردان و زنان در مکانهای عمومی را تقویت و گسترش میدهد و در عین حال اختیارهای گستردهای به بازرسهای این گروه میدهد.
اوچا، با اشاره به قانون “امر بهمعروف و نهیاز منکر” افزوده که بازیگران انساندوستانه به دقت تأثیر این قانون بر عملیات، از جمله مشارکت ایمن، معنادار و جامع زنان افغانستانی در همهی جنبههای پاسخ را زیر نظر دارند و در تلاش استند تا اقدامهای موجود را برای ادامهی ارایهی خدمات بهطور اصولی تقویت کنند.
نگرانی از کمبود بودجه
افزون بر چالشهای که محدودیتهای طالبان در روند امدادرسانی ایجاد کرده است؛ دفتر هماهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد از کمبود بودجه برای امدادرسانی به نیازمندترین افراد ابراز نگرانی کرده است.
اوچا، میگوید که تاکنون تنها ۹۶۱.۷ میلیون دالر آمریکایی دریافت شده که معادل ۳۱.۴ درصد از درخواست اولیه است.
نگرانی سازمان ملل، از کمبود بودجه در حالیست که نیازهای انساندوستانه در افغانستان به دلیل ناامنی غذایی و سوءتغذیه مداوم، آوارگی طولانیمدت، آلودگی گسترده به مواد منفجره، بلایای طبیعی دوامدار، شیوع بیماریهای واگیردار، تأثیر تغییرهای آبوهوایی و انزوای سیاسی، همچنان بسیار بالاست.
در بخشی از این گزارش آمده که محیط روزافزون محدودکنندهای طالبتن چالشهایی برای شرکای انساندوستانهی این سازمان ایجاد کرده که دسترسی به جمعیتهای آسیبدیده، بهویژه زنان و دختران، و توانایی آنان برای دریافت خدمات را تحت تأثیر قرار داده است.
اوچا تاکید کرده که در حال حاضر، واکنش انساندوستانهی افغانستان با کمبود کلی حدود ۲.۰۹ میلیارد دالری روبهرو است.
این نهاد به دلیل کمبود بودجه قبلاً دسترسی ۳.۷ میلیون نفر به خدمات بهداشتی اولیه را قطع کرده است. به همین دلیل، تقریباً ۳۵۲ هزار کودک زیر پنج سال و ۲۵۸ هزار زن باردار و شیرده مبتلا به سوءتغذیهی متوسط از دریافت تغذیهی تکمیلی جامع محروم ماندهاند.
این دفتر سازمان ملل متحد در حالی از کمبود بودجه ابراز نگرانی میکند که بربنیاد آمارها، حدود نیمی از جمعیت افغانستان (۲۳.۷ میلیون نفر)، نیازمند کمکهای انسان دوستانه استند.