فایق: وضعیت حقوق بشری در افغانستان به‌شدت نگران‌کننده است

آی‌نور سعیدپور

نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد گفته است که سیاست‌های «سرکوب‌گرانه‌ی» طالبان، افغانستان را به سمت بحران عمیق‌تر می‌برد. او وضعیت حقوق بشری به‌ویژه وضعیت زنان را نگران‌کننده عنوان کرده است.

سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد، در نشست کمیته‌ی سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد «حفاظت و ارتقای حقوق بشر»، از جامعه‌ی جهانی خواسته است که «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان را به عنوان جنایتی در قانون‌های بین‌المللی به رسمیت باشناسد.

فایق، نسخه‌ای از متن سخن‌رانی خود را در برگه‌‎ی اکس‌اش منتشر کرده است. سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان گفته که سه سال پس از تسلط نظامی طالبان، وضعیت حقوق‌ بشری، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی این کشور بحرانی شده است.

نصیراحمد فایق، تاکید کرده که حاکمیت طالبان مبتنی بر «ظلم نهادینه‌شده و از طریق ترس بر شهروندان افغانستان اعمال» می‌شود. به گفته‌ی او، این وضعیت سبب فرسایش «فاجعه‌بار» حقوق بشر در افغانستان شده است. فایق افزوده که سیاست‌های طالبان، اکنون افغانستان را به کشوری تبدیل کرده که دختران و زنان از ادامه‌ی آموزش‌های بالاتر از صنف ششم به گونه‌ی کامل منع شده‌اند.

آقای فایق در نشست کمیته‌ی سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد، گفته که زنان و دختران به طور سیستماتیک از زندگی عمومی حذف شده و تحت محدودیت‌های دشواری به سر می‌برند؛ طوری‌که از کار، آموزش و حضور در مکان‌های عمومی منع شده و در خانه‌های محصور شده اند.

نهادینه‌سازی تبعیض جنسیتی با قانون «امر به‌معروف و نهی‌از منکر»

نصیراحمد فایق، در نشست کمیته‌ی سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد، از توشیح و تنفیذ قانون تازه‌ی طالبان نیز ابراز نگرانی کرده است. فایق تاکید کرده که قانون «امر به‌معروف و نهی‌از منکر» تبعیض جنسیتی را بیش‌تر از پیش در افغانستان نهادینه می‌کند.

به گفته‌ی فایق، این قانون محدودیت‌های شدیدی را بر همه‌ی جنبه‌های زندگی شهروندان افغانستان اجرا می‌کند.

طالبان، در چهارمین سال حاکمیت خود، با تنفیذ قانون «امر به معروف و نهی از منکر» محدودیت‌ها بر زنان و دختران را تشدید کرد. بربنیاد این قانون، صدای زنان عورت دانسته می‌شود و هم‌چنان پوشاندن کامل بدن شان نیز ضروری است.

این قانون، با واکنش‌های گسترده‌ی داخلی و جهانی روبه‌رو شده است. طرف‌های مختلف از طالبان خواسته که این قانون را لغو کند.

با این حال، محمدخالد حنفی، سرپرست وزیر امر به معروف و نهی از منکر این گروه بارها بر اجرایی‌کردن همه‌ی ماده‌های این قانون تاکید کرده است.

نگرانی از مکتب‌های طالبانی و مدرسه‌های دینی

در بخش از این سخن‌رانی، فایق با اشاره به اهمیت آموزش و پرورش، از ایجاد هزاران مدرسه‌ی دینی در سه سال گذشته در حاکمیت طالبان ابراز نگرانی کرده است.

به گفته‌ی فایق، این مدرسه‌ها به طور عمده بر «طالبانی‌سازی و افراط‌گرایی از طریق تفسیر نادرست از مطالعات اسلامی، با محدود کردن یا حذف‌ آموزش علم و فناوری، تمرکز» دارد. او تاکید کرده است که این وضعیت چشم‌انداز آینده‌ی کودکان و همه‌ی کشور را تضعیف می‌کند.

سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد، افزوده که فعالیت هزاران مدرسه‌ی دینی به جای مکتب‌های عصری، خطر ترویج «افراط‌گرایی و تروریزم» را تقویت می‌کند. فایق افزوده که این مدرسه‌ها حتا به عنوان جذب نیرو استفاده شود که سبب بی‌ثباتی بیش‌تر افغانستان و منطقه می‌شود.

این نگرانی در حالی مطرح می‌شود که طالبان در سه سال گذشته به گونه‌ی به‌رویه رو به ساخت مدرسه‌های دینی آورده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا