نتایج نظرخواهی از رهبران احزاب سیاسی و نهادهای مدنی

گزارشی از: فریبا آرام

فیفا؛ موسسه انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان، سروی را بین احزاب سیاسی افغانستان و نهادهای مدنی در مورد اصلاحات انتخاباتی انجام داده است و قصد دارد نتایج آن را در پنج ولایت افغانستان شریک ساخته و نظریات فعالان نهادهای مختلف ولایات را نیز با خود داشته داشد.

فیفا طی نشستی که با نمایندگان نهادهای مختلف در هرات داشت، برعلاوه ارائه تحقیق انجام شده از احزاب سیاسی و نهادهای مدنی مقیم کابل، درمورد طریقه‌های مختلف شمارش آرا و نتیجه آن، مصارف  مبارزات انتخاباتی، نقش نهادهای زی‌دخل در انتخابات، توزیع شناسنامه‌های الکترونیکی و نقش پر رنگ خانم‌ها در انتخابات پیشنهاد‌های مختلف این اعضا را دریافت کرد.

فرید افغان‌زی نماینده دفتر فیفا در این نشست، درمورد سروی صورت گرفته بین احزاب سیاسی و نهادهای مدنی گفت: “ما قصد  داشتیم از هر حزب یک نماینده مرد و یک زن داشته باشیم اما بجز حزب پیوند ملی که رهبری آن را عادله بهرام دارد، دیگر هیچ حزبی در تشکیلات خود کارمند زن نداشت.”

او همچنان گفت که از نهادهای مدنی همچنان فقط هشت زن را در بین جامعه آماری خود  داشتند.

این در حالیست که حدود نیمی از جامعه را زنان تشکیل می‌دهد و باید در تصمیم گیری‌های مهمی چون اصلاحات انتخاباتی سهم بالایی داشته باشند.

نقش معنادار زنان در انتخابات از مسایل داغ مورد بحث در این نشست بود که آیا تبعیض مثبت و دادن امتیاز به زنان برای مشارکت بیشتر در سیستم‌های دولتی به نفع زنان و جامعه است یا خیر؟

چگونه بتوانیم نقش زنان را از حالت نمایشی بودن در آوریم و نقش شان را معنا دار بسازیم؟ یکی از سوال‌های عمده این تحقیق بود که 58 درصد از تحقیق شونده‌گان گفته بودند، سطح دانش و آگاهی بانوان باید بالا برود تا حق خود را خودشان بگیرند و با زور بازوی خود به عنوان نامزد در انتخابات، کارمند در نهادهای مختلف و ناظر انتخاباتی مقرر شوند.

لطیفه جعفری فعال مدنی اما به این عقیده است که هنوز برای گرفتن  حق امتیاز از خانم‌ها و از بین بردن تبعیض مثبت بسیار زود است و نیاز به زمان بیشتر برای معرفی زنان بعنوان یک انسان نه بعنوان جنس دوم است.

او می‌گوید: “گرفتن امتیاز از زنان در مشارکت‌های سیاسی مساوی به عدم حضور زنان در اجتماع است”.

اما آگاهان به این باور اند که تبعیض مثبت بیشتر به نقص زنان تمام می‌شود تا فایده شان.

رفیق شهیر آگاه سیاسی به این باور است که تبعیض مثبت و دادن امتیاز برای زنان به نحوی زنان را آسوده و تنبل بار می‌آورد وباعث می‌شود زنان کمتر برای خودکفایی و بلند بردن دانش شان تلاش کنند.

در این کنفرانس به اساس مباحثی که صورت گرفت رای اکثریت بر این شد تا تبعیض مثبت از بین برود تا زنان با تلاش و ممارست خود، صاحب پست و مقامی شوند و حضور اندک و معنادار شان خیلی مفیدتر از حضور پررنگ و نمایشی شان خواهد بود.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا