کسبوکارهای کوچک؛ مسیری برای «توانمندسازی» زنان در افغانستان
لیدا بارز
وبسایت خبری «عرب نیوز»، با نشر گزارشی گفته که پس از محرومیتهای آموزشی دختران در افغانستان، کارآفرینان زن تلاش دارند تا جایگاهی برای توانمندسازی و استقلال زنان در این کشور فراهم کنند.
در این گزارش آمده است که همزمان با تشدید محدودیتهای طالبان در برابر زنان، حذف آنان از مکانهای عمومی و منع ورود شان به مکتب و دانشگاهها، شماری از کارآفرینان زن به ایجاد شغلهای خصوصی روی آوردهاند.
«عرب نیوز»، در این گزارش میگوید که تنها در حوزهی غرب افغانستان و هرات دستکم ۸۰۰ جواز کاری در سه سال اخیر برای زنانی که کسبوکارهای کوچکی را راهاندازی کردهاند، صادر شده است.
در این گزارش آمده که شغلهای فراهم شده تحت رهبری زنان است. زنان در بخشهای مانند پوشاک، قالینبافی، نقاشی و مینیاتوری، تولید مواد غذایی، فرآوری و بستهبندی فعالیت دارند.
این وبسایت خبری نگاشته است: «با توجه به اینکه زنان فقط تا زمانیکه برای زنان و در میان زنان کار میکنند؛ مجاز به کار هستند، عبور از محدودیتها آسان نیست. این موضوع به دلیل تحریمهای موجود و اقتصاد شکننده افغانستان پیچیدهتر شده است».
در این گزارش، چالشهای حقوقی و مالی از عمدهترین مشکلهای کاری کارآفرینان زن در افغانستان عنوان شده است.
«عرب نیوز»، به نقل از کارآفرینان زن نگاشته که فراهمکردن فرصتهای شغلی برای زنان دیگر به معنای ایفای مسوولیت اجتماعی و تحقق انرژی نهفته در جامعه از سوی سایر زنان افغانستانی است.
در گزارش آمده است که فراهمکردن کسبوکارهای کوچک از سوی زنان در افغانستان، منجر به کاهش نابرابری جنسیتی، افزایش مشارکت اجتماعی زنان و تحکیم بنیاد خانواده میشود.
زمانیکه طالبان در اگست ۲۰۲۱، برای باز دوم به قدرت رسیدند، افغانستان با انبوهی از تحریمهای بینالمللی مواجه شد. نرخ اشتغال در سراسر این کشور بهطور قابل توجهی کاهش یافته است. این وضعیت با محدودیتهای که طالبان بهطور پیوسته بر مشارکت زنان در بخش عمومی، آموزشهای متوسطه و عالی و حرکت زنان اعمال کردهاند، تشدید میشود.
زنان، باوجود محدودیتهای وضع شده در افغانستان، تلاش دارند تا کسبوکارهای خصوصی را راهاندازی کرده و از این طریق از سایر دختران و خانوادههای شان کمک کنند.