دیدهبان حقوق بشر از رویکرد دوگانه ناروی نسبت به زنان افغانستانی انتقاد کرد
لیدا بارز
دیدهبان حقوق بشر با اشاره به پیشینهی دعوت از طالبان در «اسلو» از دولت ناروی در برابر آزار و اذیت زنان افغانستانی انتقاد کرده و میگوید که این کشور موضعی «محتاطانه و دوگانه» دارد.
دیدهبان حقوق بشر در گزارش تحلیلی به وضعیت حقوق زنان در افغانستان پرداخته و از دولت ناروی خواسته است تا به شکایت احتمالی آلمان، هالند، استرالیا و کانادا علیه طالبان در دیوان بینالمللی بپیوندد.
این نهاد با اشاره به نقض حقوق زنان در افغانستان، از جمله ممنوعیت آموزش، اشتغال، رفتوآمد بدون محرم و استفاده از اماکن عمومی بدون همراهی محرم، اعلام کرد که باوجود این موارد، ناروی موضعی «محتاطانه»در برابر طالبان اتخاذ کرده است.
دولت ناروی در جنوری ۲۰۲۲، برای نخستینبار فرصت را برای طالبان فراهم کرد تا با مقامهای غربی در اروپا دیدار و گفتوگو کنند.
پس از آن، در ماه جون سال جاری، ناروی و برخی از دولتهای غربی به درخواست طالبان برای شرکت در یک کنفرانس بینالمللی بدون حضور زنان افغانستانی پاسخ مثبت دادند.
به گفتهی دیدهبان حقوق بشر، در حالیکه تلاشهای بینالمللی برای پاسخگوکردن طالبان نسبت به سیاستهای زنستیزانهای شان جریان دارد، «به نظر میرسد ناروی به کشورهای دیگری پیوسته است که به دنبال برقراری روابط عادی با طالبان هستند».
در گزارش تحلیلی این نهاد آمده است؛ دولت ناروی در بسیاری از موارد پیشرو در ترویج قانونهای بینالمللی بوده است؛ اما در واقع به نظر میرسد که در مورد حقوق زنان افغانستانی استاندارد «دوگانهای» دارد.
دیدهبان حقوق بشر همچنین از شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز انتقاد کرده و گفته است که این شورا تاکنون نتوانسته است سازوکار جامع برای پاسخگویی در افغانستان ایجاد کند تا همه جنایات سنگین، بهویژه جنایات علیه زنان و دختران را مستند و از قربانیان آن حمایت کند.
گزارش دیدهبان حقوق بشر در حالی منتشر میشود که ماه اخیر برخی از کشورهای جهان از جمله آلمان، استرالیا، هالند و کانادا روندی را علیه طالبان آغاز کردهاند که ممکن است به تشکیل پروندهای در دیوان بینالمللی دادگستری به دلیل نقض کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان منجر شود.
دیدبان حقوق بشر در گزارش تحلیلی خود با تاکید از دولت ناروی خواسته است تا به این روند بپیوندد.
این نهاد گفته است که اگر این کشور مخالف «معیارهای دوگانه در سیاست خارجی» خود است، باید فعالانه از این اقدام حمایت کند.
طالبان، متهم به نقض کنندهگان حقوق بشر و زنان از سوی نهادهای حقوق بشری استند. پس از طرح کشور آلمان و متحدانش دستکم ۳۰ کشور دیگر از این اقدام استقبال کرده و خواستار به دادگاه کشیدن طالبان شدهاند. این کشورها به طالبان شش ماه فرصت دادهاند تا دست از نقض حقوق بشر و حقوق زنان در افغانستان بردارند و به سیاستهای محدودکننده در برابر زنان پایان دهند.