سازمان حمایت از خبرنگاران: وضعیت حقوق بشری در افغانستان بدتر شده است
آینور سعیدپور
کمیتهی زنان سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان، با نشر نظرسنجی تازهی گفته است که وضعیت حقوق بشری در حاکمیت طالبان، در شش ماه نخست ۱۴۰۳، بدتر شده است.
سازمان حمایت خبرنگاران افغانستان، با نشر گزارشی گفته که طالبان پس از به دست گرفتن قدرت، زنان و دختران را از حقوق اساسیشان، از جمله حق آموزش و کار محروم کردهاند.
این سازمان به محدودیتهای وضع شده بر آموزش، کار و زندگی عمومی زنان اشاره کرده است.
نتیجهی بررسی سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان نشان میدهد که ۹۳.۵ درصد از زنان شرکتکنندگان در این نظرسنجی شاهد «وخامت وضعیت حقوق بشر» در شش ماه گذشته بودهاند.
۹۲.۵ درصد از پاسخدهندگان پیشبینی میکنند که وضعیت حقوق بشر در شش ماه آینده بدتر خواهد شد.
حدود ۷۰ درصد کسانیکه مورد خشونت قرار گرفتهاند به دلیل ترس و چالشهای امنیتی از ارایه شواهد در این زمینه خودداری کردهاند.
۶۲.۶ درصد زنان افغانستانی شاهد خشونت، قربانی خشونت و یاهم شاهد از دستدادن حقوق اساسیشان بودهاند.
۳۷ درصد زنان گفتهاند که حقوق شان از سوی طالبان در شش ماه گذشته نقض نشده است.
در این نظرسنجی در مجموع ۱۰۷ زن افغانستانی شرکت کردند که ۹۱ نفر آنان در ۱۹ ولایت مختلف افغانستان و ۱۷ نفر دیگر در کشورهای خارجی زندگی میکنند.
محدودیتها بر آموزش دختران
در گزارش آمده که ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم از نخستین فرمانهای محدودکننده بر زنان بوده است.
طالبان نخست مکتبهای دخترانهی بالاتر از صنف ششم را تعطیل کردند و سپس ممنوعیت سراسری آموزش دختران را در سطح دانشگاهی اجرا کردند.
سازمان حمایت از خبرنگاران، گفته که این سیاست طالبان تأثیر عمیقی بر میلیونها دختری که اکنون از حق اساسی آموزش محروم هستند، داشته است.
به گفتهی این نهاد، محرومیت از آموزش عملاً دو دهه پیشرفت در این زمینه را از بین برده است.
کمیتهی زنان سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان، میگوید که ممنوعیت رشد آموزشی، دختران را محدود کرده و بر آیندهی اجتماعی و اقتصادی آنان تأثیر منفی میگذارد.
این نهاد تاکید کرده که آموزش عاملی حیاتی در مقابله با چرخهی فقر و ترویج برابری جنسیتی است.
محدودیتهای کار و استخدام زنان در بخشهای مختلف
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان میگوید که طالبان محدودیتهای شدیدی را بر مشارکت زنان در نیروی کار از جمله رسانهها اعمال کرده اند.
زنان در حال حاضر عمدتاً از بیشتر کارها در خارج از خانه منع شده اند. به استثنای چند مورد در بخشهای بهداشت و آموزش که طالبان کار زنان در این بخشها را ضروری تشخیص داده است.
کمیتهی زنان سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان، در گزارش نوشته که این محدودیتها تأثیر مخربی بر زنان افغانستانی داشته است.
به گفتهی این نهاد بسیاری از زنان محروم از کار تنها نانآور خانوادههایشان هستند. از دستدادن فرصتهای شغلی، زنان و خانوادههای بیشماری را در فقر فرو برده است. بیکاری زنان وضعیت وخیم اقتصادی در این کشور را تشدید کرده است.
محدودیتهای عمومی بر زنان: صدا و حضور
کمیتهی زنان سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان، میگوید که اکنون زنان هنگام خروج از خانه ملزم به پوشیدن برقع یا دستکم حجابی هستند که همهی بدنشان از جمله صورتشان را میپوشاند.
این نهاد میافزاید که طالبان تلاش دارد که با این اقدامها زنان و دختران را از زندگی عمومی به گونهی کلی حذف کنند.
سازمان حمایت از خبرنگاران با اشاره به قانون «امر به معروف و نهی از منکر» گفته است که زنان نیز از صحبت کردن یا شنیدن صدایشان در تریبونهای عمومی منع شدهاند.
ناامیدی زنان
این یافتههای کمیتهی زنان سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان نشان میدهد که زنان و دختران در سایهی محدودیتهای طالبان ناامید استند.
زنان و دختران همچنان نسبت به آیندهی شان حس بدبینی عمیقی دارند. آنان باورمند استند که وضعیت در حال بدتر شدن است و هیچ امیدی به بهبود نیست.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان تاکید کرده که نتیجهی نظرسنجیشان حس عمیق ناامیدی را در میان زنان افغانستانی نشان میدهد.
بسیاری از پاسخ دهندگان اظهار داشتند که دیگر آیندهای برای خود در افغانستان نمیبینند.