معرفی طالبان به دادگاه لاهه؛ «اقدام عملی و پایاندادن به نقض حقوق زنان»
لیدا بارز
زنان معترض عضو «جنبش شنبههای ارغوانی» با استقبال از اقدام تازهی کشور آلمان و متحدانش مبنی بر معرفی طالبان به دادگاه لاهه، گفتهاند که زمان آن رسیده است تا جهان گام عملی بردارد.
«جنبش شنبههای ارغوانی» عصر روز پنجشنبه، ۵ میزان، با نشر بیانیهای که نسخهی از آن به خبرگزاری بانوان افغانستان رسیده است میگوید که در سه سال اخیر، نقض سیستماتیک و گستردهی حقوق زنان توسط گروه طالبان در افغانستان به یکی از آشکارترین نمونههای بیاعتنایی به حقوق بشر تبدیل شده است که تنها تهدیدهای لفظی کافی نیست.
این جنبش میگوید: «طالبان با آگاهی کامل از واکنشهای ناکافی جامعهی بینالمللی، بهطور مداوم ارزشهای بنیادین حقوق بشری را زیر پا گذاشتهاند و تنها با تهدیدات لفظی و درخواستهای بینتیجه روبهرو بودهاند».
اعضای این جنبش با توجه به اقدام کشورهایی آلمان، استرالیا، کانادا و هالند که خواستار معرفی گروه طالبان به دلیل نقض حقوق زنان و حقوق بشر به محاکم بینالمللی شدهاند، میگویند؛ اکنون زمان آن فرارسیده است تا جامعهی جهانی با برداشتن گامهای عملی و موثر، تعهد خود به حقوق بشر را به نمایش بگذارد و ثابت نماید که نمیتوانند اجازه دهند که نقض حقوق زنان و پایمال کردن کرامت انسانی آنان ادامه یابد.
در اعلامیهی منتشر شده آمده است: «عدم برخورد قاطع با این نقضهای آشکار، به معنای پذیرش سهلانگارانه است و در طول تاریخ، مسوولیت سنگین این سکوت بر دوش کسانی خواهد بود که در برابر این ظلم، چشم بستند».
چهار کشور از جمله کانادا، استرالیا، آلمان و هالند به طالبان هشدار دادهاند، در صورتیکه به تبعیض جنسیتی در برابر زنان و دختران پایان ندهند از این گروه به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت میکنند.
«جنبش شنبههای ارغوانی» از همهی دولتها، سازمانهای بینالمللی و نهادهای حقوق بشری خواسته است که با گرفتن تصمیمهای مشخص، طالبان را به دلیل جنایات «فاحششان» علیه زنان و بشریت پاسخگو کنند.
به گفتهی زنان معترض: «امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز است که عدالت و حقوق بشر نه تنها در کلام؛ بلکه در عمل نیز به اجرا درآید. معرفی طالبان به محاکم بینالمللی تنها یک گام از مجموعه اقدامهای ضروری است که باید برای جلوگیری از ادامهی نقض حقوق زنان در افغانستان برداشته شود».
در اعلامیهی زنان عضو «جنبش شنبههای ارغوانی» ذکر شده است که جامعهی جهانی باید به این پیام صریح و قوی پایبند باشد: «نقض حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان، بیپاسخ نخواهد ماند و عدالت تنها در قالب وعدهها خلاصه نخواهد شد. مبارزه برای عدالت و حقوق زنان، وظیفهای جهانی است و هرگونه سهلانگاری در این زمینه خیانت به ارزشهای اساسی انسانی و حقوق بشر خواهد بود. زیرا بیتردید، تاریخ با دقت و بیرحمانه از عملکرد جهانیان در این مقطع از زمان را قضاوت خواهد نمود».
چهار کشور یاد شده روز چهارشنبه، 4 میزان، در حاشیهی نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با نشر بیانیهای هشدار معرفی طالبان به دادگاه بینالمللی دادگستری را دادند.
روزنامهی گاردین نیز در این مورد نگاشته است؛ این نخستینباریست کشورها از یک کشور دیگر به دلیل تبعیض جنسیتی میخواهند به دادگاه بینالمللی دادگستری شکایت کنند.
در گزارش آمده است که این پرونده، تحت کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان مطرح شده است.
افغانستان، در سال ۲۰۰۳ عضویت این کنوانسیون را به دست آورده و مکلف به رعایت همهی مفاد آن است.
کنسوانسیون منع تمام اشکال تبعیض علیه زنان، در سال ۱۹۷۹ میلادی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب و در سال ۱۹۸۱ به اجرا درآمد.