فرار از طالبان و بی‌سرنوشتی در ایران

آی‌نور سعیدپور

تعدادی از فرهنگیان و فعالان اجتماعی افغانستانی در «کمیته هنر و فرهنگ» مقیم در ایران می‌گویند که پس از تسلط گروه طالبان، میلیون‌‌ها نفر از جمله زنان و کودکان به دلیل «نقض گسترده‌ی حقوق بشر، انتقام‌جویی‌های سازمان‌یافته‌ی طالبان، ناامنی غذایی و محرومیت‌های اجتماعی» مجبور شده‌اند که به ایران پناه ببرند. آنان می‌گویند که اکنون در معرض اخراج اجباری مواجه اند.

پس از حاکمیت طالبان در اگست 2021، تعدادی از شهروندان افغانستان به‌شمول زنان معترض، فعالان حقوق زن، نظامیان پیشین و خبرنگاران به کشورهای مختلف از جمله ایران مهاجرت کردند. اکنون آنان می‌گویند که در ایران نیز با بدرفتاری‌ها و اخراج اجباری مواجه‌اند.

جمعی از فرهنگیان و فعالان فعالان اجتماعی افغانستانی در «کمیته هنر و فرهنگ» مقیم در ایران فراخوان فوری برای توقف اخراج اجباری و تأمین حقوق پناه‌جویان افغانستانی منتشر کردند.

این فعالان در نامه‌ای سرگشاده به دبیرکل محترم سازمان ملل متحد و نهادهای بین‌المللی حامی حقوق مهاجران خواستار توقف بازگشت‌دادن اجباری به افغانستان شدند.

کمیته‌ی هنر و فرهنگ، می‌گوید که پناه‌جویان افغانستانی سال‌ها در ایران، در فضایی پر از ترس و بدون حمایت قانونی زیسته‌اند.

آنان می‌گویند که افغانستانی‌های که در ایران زندگی می‌کنند، نه تنها از حقوق اولیه‌ی خود محروم شده‌اند؛ بلکه با “بی‌عدالتی‌ها، تبعیض نژادی و رفتار های توهین‌آمیز و تحقیرکننده” مواجه بوده‌اند. 

شهروندان مقیم این کشور می‌گویند که این شرایط “طاقت‌فرسا، آثرهای ویران‌گری بر سلامت جسمی و روانی شان” داشته و زندگی بسیاری از آنان را به بحران کشانده است.

«کمیته‌ی هنر و فرهنگ»، خواستار توقف اخراج اجباری شهروندان افغانستان و ایجاد سازوکار برای صدور ویزا شدند.

گفتنی‌ست که ایران از سال‌ها به این‌سو میزبان آمار درشت شهر افغانستانی‌هاست. 

در ماه‌های اخیر این کشور، روند اخراج اجباری شهروندان افغانستان را آغاز کرده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا