پارلمان اروپا: وضعیت زنان در افغانستان وخیم است

آی‌نور سعیدپور

پارلمان اروپا از نشستی در مورد وضعیت زنان افغانستانی با حضور فعالان حقوق زن میزبانی کرد. در این نشست، بر حمایت زنان و دختران در افغانستان برای بازپس‌گیری حقوق اساسی‌شان تاکید شده است.

پارلمان اروپا، روز (سه‌شنبه، ۱۷ سپتامبر)، در شهر استراسبورگ، فرانسه نشستی را توسط “گفتمان صلح” برگزار و در مورد وضعیت زنان تحت کنترول طالبان صحبت کرده‌اند.

در اعلامیه‌ای که از سوی این نهاد منتشر شد، آمده که جلسه‌ی ویژه‌ای با سیاست‌مداران و فعالان حقوق زن نیز برگزار شده است.

پارلمان اروپا در اعلامیه‌ی خود نوشته است که پس‌ از سه سال حاکمیت طالبان، زنان و دختران در شرایط “بسیار وخیمی” قرار دارند و حقوق اساسی‌شان به طور “بی‌سابقه‌ای نقض” می‌شود.

مونیراح ساتوری، رییس کمیته‌ی حقوق بشر پارلمان اروپا گفته است که زنان و دختران در حاکمیت طالبان صدایی ندارند و این وضعیت پیامدهای ویران‌گری بر زندگی آنان دارد.

او هم‌چنان افزوده که اتحادیه‌ی اروپا وظیفه دارد که تمام حمایت‌های ممکن را به زنان و دختران در افغانستان ارایه کند.

در اعلامیه به نقل از ساتوری چنین آمده است: «امروز با گروهی از زنان مدافع حقوق بشر افغانستانی دیدار کردیم که نمونه‌ی بارز مبارزه‌ی زنان افغانستانی علیه نقض‌های وحشت‌ناک حقوق‌شان توسط طالبان هستند. ما به شهادت‌های آنان گوش دادیم و از قدرت و تعهد آنان به این مبارزه عمیقاً قدردانی می‌کنیم. افغانستان جایی‌ست که نیمی از جامعه -زنان و دختران- صدایی ندارند و این پیامدهای ویران‌گری برای زندگی آنان دارد. اما آنان تسلیم نمی‌شوند، همان‌طور که امروز دوباره شنیدیم. بنابراین اتحادیه‌ی اروپا وظیفه دارد تمام حمایت‌های ممکن را به آن‌ها ارایه دهد و به استقبال‌شان بپردازد.»

در بخشی از اعلامیه آمده است که زنان افغانستانی به طور روزمره با “آپارتاید جنسیتی” مواجه هستند و طالبان محدودیت‌های سخت‌گیرانه‌ای در زمینه حق کار، آموزش، بهداشت و حتا حضور در فضای عمومی بر آنان تحمیل می‌کند.

در این جلسه به تصویب قانون «امر به معروف و نهی از منکر»، نیز اشاره شده و آمده که این قانون وضعیت زنان و دختران را دشوارتر کرده و سخن گفتن در فضاهای عمومی را از آنان سلب کرده است.

در این نشست، چهره‌های چون شکریه بارکزی، پروانه ابراهیم‌خیل نجرابی، پرستو یاری، فرح‌القا اونچی‌زاده، فرزانه کوچی و تهمینه سالک حضور داشتند.

این نشست با هدف بررسی نقش زنان در روند صلح افغانستان و بهبود شرایط آنان در سایه تحولات اخیر برگزار شد.

‏پروانه ابراهیم‌خیل، فعال حقوق زن در این نشست گفت که نیم نفوس افغانستان به دلیل جنسیت‌شان از کم‌ترین میزان حقوق‌بشری برخوردار هستند.

خانم ابراهیم‌خیل خود نیز تجربه‌ی زندانی‌شدن از سوی طالبان به دلیل اعتراض در برابر قانون‌ها و فرمان‌های محدود کننده‌ی طالبان را دارند، در این نشست می‌گوید که رژیم حاکم زنان را از ابتدایی‌ترین حقوق‌شان محروم کرده است.

این فعال حقوق زن هم‌چنان با اشاره به اعتراض‌های زنان و دختران در برابر فرمان‌های طالبان می‌گوید که این گروه زنان را به جرم بلندکردن صدای‌شان زندانی کرده و حتا آنان را می‌کشد.

شکریه بارکزی، عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان در جریان سخن‌رانی‌اش در نشست پارلمان اروپا گفت که در کنار جنگ اوکراین، روسیه و غزه فاجعه‌ی دیگری نیز وجود دارد که ۴۰ میلیون جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

بانو بارکزی در بخشی از سخنانش هم‌چنان افزود که زنان و دختران در داخل و بیرون از افغانستان در وضعیت ناخوش‌آیندی قرار دارند.

او می‌گوید که اکنون زنان در حاکمیت طالبان به عنوان انسان به حساب نمی‌آیند.

شکریه بارکزی گفته است که نبود به رسمیت شناختن حقوق بشر، نبود هرگونه سند قانونی بین شهروند و دولت و حذف ساختارمند زنان افغانستانی از جامعه را می‌توان «آپارتاید جنسیتی» نامید.

این نشست در حالی برگزار می‌شود که زنان و دختران از ابتدایی‌ترین حقوق‌شان در افغانستان محروم استند.

طالبان که سه سال پیش پس از ۲۰ سال قدرت را بر دست گرفت، حدود ۸۰ فرمان به هدف محدود کردن زنان و دختران صادر کرده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا