یک روزنامه‌ی اسپانیایی: زنان در افغانستان، بهای زن بودن را می‌پردازند

لیدا بارز

روزنامه‌ی اسپانیایی «الپیس»، در یک گزارش تحلیلی گفته است که آخرین فرمان «اصول‌گرایان» که شنیدن صدای زنان در ملاءعام ممنوع می‌کند، «آپارتاید جنسیتی» را در افغانستان تثبیت می‌کند. 

این روزنامه، نگاشته است؛ در پی فرمان‌های محدودکننده‌ی طالبان بر زنان، ترس، خشونت و مسایل مربوط به سلامت روان افزایش می‌یابد، با این حال دست‌گاه پاسخ‌گویی بین‌المللی «فلج» است. 

در گزارش این روزنامه آمده است که به رسمیت شناختن «آپارتاید جنسیتی» به عنوان جنایت علیه بشریت، راه را برای پاسخ‌گویی هم از سوی افغانستان به عنوان یک دولت و هم از سوی افراد خاص در کشور هموار می‌کند.

روزنامه‌ی اسپانیایی «الپیس»، در گزارش خود با اشاره به قانون اخیر «امر به معروف و نهی از منکر» گفته است: «آخرین فرمان اصول‌گرایان که زنان را از سخن‌رانی در ملاء‌عام، دیده‌نشدن چهره در بیرون از خانه، نگاه کردن به چشمان مردی منع می‌کند و زنان باید بدون یکی از اعضای خانواده از خانه خارج نشوند، زنان را مجرم معرفی می‌کند».

سازمان‌های غیردولتی، فعالان و زنان افغانستانی در داخل و خارج از کشور، این اقدام‌های طالبان را «میخ نهایی بر تابوت زنان» توصیف می‌کنند. 

مریم صافی، رییس سازمان تحقیقات توسعه و مطالعات پالیسی (دوروتی استرادا تانک) که از طریق شبکه‌ای از همکاران محلی در مورد حقوق بشر در افغانستان سروی و تحقیق می‌کند، یادآوری می‌کند که این اولین‌بار است که این قوانین در عمل توسط طالبان اعمال می‌شود. 

خانم صافی گفته است؛ به نظر می‌رسد که این قوانین جدید جامعه‌ی بین‌المللی را شگفت‌زده کرده است. 

وی اضافه می‌کند: «نه ما می‌دانستیم که طالبان عقب‌نشینی نمی‌کنند و باید با آنان بسیار محکم رفتار کنیم؛ اما سازمان ملل تصمیم گرفت، آنان را به میز مذاکره بکشاند تا مستقیما با آنان در مورد وضعیت زنان صحبت کند. واضح است که کار نکرد».

از زمان بازگشت طالبان به قدرت در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، این گروه  بیش از ۱۰۰ فرمان صادر کرده‌اند که به تدریج حضور زنان را از فضای عمومی حذف کرده است. 

طالبان، دروازه‌های آموزش را برای زنان بالای ۱۲ سال بسته‌اند که محدودیتی بی‌ی سابقه در جهان است و آنان (زنان و دختران) را از اکثر مشاغل و مکان‌های تفریحی محروم کرده‌اند. طالبان، هم‌چنین رفت‌وآمد، حق دریافت مراقبت‌های بهداشتی و کمک‌های قانونی را به شدت بر زنان و دختران در افغانستان، محدود کرده‌اند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا