شنبههای ارغوانی: تعامل جهان با طالبان، سبب تشدید سرکوب زنان شده است
آینور سعیدپور
جنبش اعتراضی «شنبههای ارغوانی»، از رویکرد تعاملی جامعهی جهانی با طالبان انتقاد کرد. این جنبش میگوید که تعامل با این گروه، نه تنها به آنها اجازه داده که سرکوب زنان را تشدید کند؛ بلکه حقوق زنان را در مقیاس بینالمللی به خطر انداخته است.
جنبش شنبههای ارغوانی، با نشر بیانیهای میگوید که برای تقویت فشار بر طالبان که تحت پوشش تعامل با جهان جسورتر شدهاند، جامعهی بینالمللی باید رویکردی “محکم و معنادار” روی دست گیرند.
این جنبش افزوده که نگران بیتوجهی جامعهی جهانی به “جنایتهای طالبان تحت عنوان تعامل” است.
جنبش «شنبههای ارغوانی»، خواستار اعمال فوری و موثر “فشار دیپلماتیک” بر طالبان شده است.
در اعلامیه آمده است که جامعهی جهانی بهدلیل نقض حقوق زنان تحریمهای مالی و اقتصادی هدفمند را بر طالبان اعمال کند.
در بخشی از اعلامیه چنین آمده است: “ضروریست که همهی منابع مالی طالبان بهطور کامل و جامع مسدود شود. بهویژه شبکههای تجارت غیرقانونی و حامیان خارجی آنها. این تحریمها باید شامل همهی نهادها و افرادی باشد که به هر شکلی از این گروه حمایت مالی میکنند”.
جنبش «شنبههای ارغوانی»، افزوده که تحریمهای دیپلماتیک و ممنوعیت سفر به مقامهای این گروه اعمال شده و سفر آنها به کشورهای دیگر، حتا برای “هدفهای دیپلماتیک” ممنوع شود.
این جنبش اعتراضی زنان تاکید دارند که جامعهی بینالمللی، کمیسیون مستقل و بیطرفی برای بررسی “نقض حقوق بشر و جنایتهای جنگی طالبان” را ایجاد کند. شنبههای ارغوانی میگوید که نتایج این تحقیقها، باید به دادگاههای بینالمللی ارجاع شود تا مقامهای طالبان تحت تعقیب قرار گیرند.
جنبش «شنبههای ارغوانی»، میگوید که جامعهی جهانی با اقدامهای موثر طالبان را مورد پاسخگویی قرار دهد.
در اعلامیه آمده است: “پایاندادن به نقض گستردهی حقوق مردم افغانستان، بهویژه زنان و دختران، اکنون از هر زمان دیگری ضروریتر است. فشار بینالمللی باید بهگونهای طراحی شود که طالبان دیگر نتواند بهطور آزادانه به اعمال سرکوبگرانه خود ادامه دهد”.
این انتقاد در حالی مطرح میشود که طالبان با برخی از کشورها از جمله کشورهای همسایه و آسیایی میانه، روابط اقتصادی داشته و شماری از آنان سفیر این گروه را نیز پذیرفته است.