مقاومت زنان در افغانستان: تجارت آنلاین راهی برای کسب‌درآمد

آی‌نور سعیدپور و آزاده قاسمی

در دل محدودیت‌های روزافزون طالبان، زنی که از کار و آموزش محروم می‌شود؛ با راه‌اندازی یک فروش‌گاه آنلاین، داستانی از مقاومت و امید را به تصویر می‌کشد. این زن تجارت‌پیشه، در هرات با راه‌اندازی تجارت آنلاین راهی برای کسب درآمد و استقلالیت مالی برایش ایجاد کرده است.

*بهناز سروری، ۲۵ ساله و دانش‌جوی رشته‌ی جامعه‌‌شناسی دانش‌گاه هرات است. او پیش‌از حاکمیت طالبان در نهادهای مختلف داخلی و بین‌المللی کار کرده است. با حاکمیت دوباره‌ی این گروه، زندگی او نیز مانند صدها زن دیگر دست‌خوش تحول و دگرگونی می‌شود. 

او از ادامه‌ی آموزش‌هایش بازمانده و سپس ممنوعیت کاری زنان در نهادهای داخلی و بین‌المللی سبب می‌شود که او وظیفه‌اش را نیز از دست دهد.

پس از چند ماه خانه‌نشینی، تلاش می‌کند که راهی برای کسب‌درآمد پیدا کند. سروری، با هزینه‌ی چهل هزار کسب‌وکار آنلاین را آغاز می‌کند. 

بهناز، می‌گوید که اندیشه‌ی راه‌اندازی کارهای آنلاین در دوران قرنطين به فکرش ایجاد شده است؛ اما آن زمان این اندیشه‌اش را عملی نکرد. با حاکمیت طالبان و محدودشدن فضاهای عمومی بر زنان و دختران و تصمیم‌اش را نهایی کرده و برای خودش کاری ایجاد کرده است. 

هرچند که امروز از کارها و درآمد مالی‌اش ابراز خرسندی می‌کند؛ اما می‌گوید که این راه نیز خالی از چالش‌ها و محدودیت‌ها نبوده است. کارهایش از محدودیت‌های فرهنگی و طالبانی متاثر است. سروری می‌گوید که او برای تبلیغات نمی‌تواند که خودش ظاهر شود و همین سبب شد است که در میان خریداران با مشکل اعتمادسازی روبه‎رو شود. از سوی دیگر در مناسبت‌های ویژه، محدودیت‌های طالبانی بر کارشان تاثیر می‌گذارد.

خانم سروری می‌گوید که در سه سال گذشته، در چهاردهم فبروری (روز عاشقان)، که او سفارش‌های بیش‌تر دریافت می‌کند؛ اما طالبان بر کار آنان محدودیت اجرا می‌کند. طوری‌که بسته‌های که او به خریداران ارسال می‌کند، در مسیر راه مورد بررسی قرار می‌گیرد و در صورتی‌که بسته‌ها تحفه‌های ویژه برای این مناسب باشد؛ آن‌را سلب می‌کند. او می‌گوید که با این وضعیت از یک‌سو اعتماداش ازبین می‌رود  از سوی دیگر زیان مالی می‌کند.

بهناز در صحبت با خبرگزاری بانوان افغانستان می‌گوید که از طریق فروش‌گاه‌ آنلاین، لباس، جواهر، وسایل آرایشی و بهداشتی می‌فروشد و در ولایت‌های مختلف مشتری دارد.  

سروری می‌گوید که از شبکه‌های مختلف اجتماعی با مشتریان‌اش تعامل کرده و هم‌چنان محصولات‌اش را تبلیغ می‌کند. او می‌افزاید که محدودیت‌های طالبان بر آزادی تحرک زنان و دختران و هم‌چنان آزار و اذیت زنان در بازارها به دلیل پوشش‌شان سبب شده است که بیش‌تر آنان به خریداری از طریق آنلاین علاقه‌مند شوند.

این زن تجارت‌پیشه می‌گوید که در گسترش کسب‌وکارش خانواده و همسرش حمایت کرده و هم‌چنان برایش کمک می‌کند. 

به گفته‌ی سروری، دوست داشت که کار را به گونه‌ی حضوری نیز در یکی از فروش‌گاه‌های هرات نیز آغاز کند تا از این طریق بتواند کارش را گسترش داده و درآمد خوب‌تری کسب کند؛ اما محدودیت‌ها بر کار زنان سبب شده است که او در حال حاضر منصرف شود و بیش‌تر بر فروش از راه دور متمرکز باشد.

بهناز می‌گوید که در سه سال گذشته، تجارت‌اش رشد خوبی داشته است. او در این مدت توانسته است که کارهایش را در ولایت‌های مختلف از جمله هرات، کابل و مزار گسترش دهد. با این وجود، این زن تجارت‌پیشه می‌گوید که دوست دارد که کسب‌وکارش را گسترده دهد.

بهناز می‌گوید که با امید و عزم راسخ به مسیراش ادامه می‌دهد. این زن تجارت‌پیشه می‌افزاید که به توانایی‌هایش باورمند است و می‌تواند بر چالش‌های موجود غلبه کرده و به گسترش بیش‌تر کسب‌وکار خود ادامه دهد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا