خواست نهادهای حقوق بشری؛ لغو محدودیتهای طالبان بر زنان
حدیث حبیبیار
شماری از سازمانهای حقوق بشری افغانستانی و بینالمللی، همزمان با آغاز پنجاهوهفتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در یک نامهای سرگشاده از نمایندگان دایمی و کشورهای ناظر در این نشست، خواستار توجهی جدی به وضعیت حقوق بشری در افغانستان بهویژه وضعیت زنان و دختران شدهاند.
این سازمانها در نامهای سرگشادهی که امروز (دوشنبه، ۱۹ سنبله) از سوی سازمان جهانی عفو بینالملل در برگهی اجتماعی اکساش نشر شده از نقض گسترده و سیستماتیک حقوق زنان و دگرباشان جنسیتی در افغانستان ابراز نگرانی کردهاند.
در بخشی از این نامه آمدهاست: “جامعهی جهانی و سازمانهای بینالمللی هرچه زودتر باید در برابر سرکوب شدید زنان و دختران افغانستانی، توسط طالبان و نیز تبعیض و خشونت علیه جامعهی دگرباشان جنسیتی اقدامهای جدی و فوری را روی دست گیرند”.
امضاء کنندگان این نامه بیان کردهاند که طالبان با ممنوعیتهای “شدید علیه آموزش، کار و حضور اجتماعی زنان و دختران، تلاش دارند که آنان را از جامعه محو کنند”.
همچنان این سازمانهای حقوق بشری در نامهی خود شورای حقوق بشر خواستار تمدید و تقویت مأموریت ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد در افغانستان شدهاند و تأکید کردهاند که یک مکانیزم مستقل برای بررسی و جمعآوری شواهد دربارهی جنایتها علیه زنان، بهویژه آپارتاید جنسیتی، ایجاد شود.
گفتنیست که قرار است، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد تا چند ساعت آینده، پنجاهوهفتمین جلسهی این شورا در جینوا برگزار کند.
نصیر احمد اندیشه، سفیر افغانستان در جینوا در صفحهی ایکس خود گفته است که وضعیت افغانستان در میان موارد اصلی آجندای این نشست است.
نگرانیها از وضعیت حقوق بشری بهویژه حقوق زنان و دختران در حالیست که طالبان، با روی کار آمدن دوبارهی شان در افغانستان، حدود ۸۰ فرمان محدودکننده بالای زنان و دختران صادر کردهاند و بیشاز سه سال میشود که از سوی کشورهای جهان به نقضکنندهگان حقوق بشر متهم استند.