یک روزنامهی فرانسوی: طالبان با محدودیتهایشان زنان را زندانی کردهاند
لیدا بارز
روزنامهی فرانسوی «لوموند»، گزارش داده است که طالبان، صدای زنان را به یک عمل «مخالف» تبدیل کرده و آنان را از صحبت در مکانهای عمومی منع کردهاند.
این روزنامه، روز یکشنبه، ۱۸ سنبله، با نشر گزارشی از فرمانهای طالبان انتقاد کرده و نگاشته است: «چرا پس از اینکه از سر تا پای آنان (زنان و دختران) را پوشاندهاند، از کارکردن، یادگیری، نواختن موسیقی، قدمزدن در پارکها، نگاهکردن به چشمهای مردان یا تنها سفر کردن، جلوگیری میکنند، تا آنجای پیش میروند که صدای زنان را از آنها سلب کنند؟»
این گزارش پس از تصویب قانون تازهی «امر به معروف و نهی از منکر» که در هفتههای اخیر نافذ شد و در آن صدای زنان «عورت» دانسته شده است، منتشر شده است.
در گزارش روزنامهی «لوموند»، به نقل از یک خبرنگار زن افغانستانی گفته است: «صدا مانند نشانهی زندگی است».
از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، در اگست ۲۰۲۱، حقوق زنان بهطرز قابل توجهی کاهش یافتهاست.
هزاران زن از شغلهای که در گذشته داشتند، محروم شدهاند و هزاران دختر جوان از آموزش یا رفتن به دانشگاه بازماندهاند. دختران افغانستانی مجبور به ماندن در خانه، جدا از یکدیگر و بهطور فزایندهای به عنوان زندانی، زندگی میکنند.
در گزارش روزنامهی «لوموند»، آمده است: «قانون تازهی تصویب شده در ۲۲ اگست سال جاری، محدودیتها را بر زنان بیشتر تقویت میکند و صدای زنان را از فضاهای عمومی ممنوع میکند».
در این گزارش همچنین بیان شده است که قانون «امر به معروف و نهی از منکر» زنان از آوازخواندن، خواندن شعر، خواندن با صدای بلند در جمع و یا حتی صحبتکردن منع میشوند؛ اکنون زنان هنگام خروج از خانههای خود ملزم هستند که دهان خود را با ماسک بپوشانند و اطمینان حاصل کنند که صدای آنان شنیده نمیشود.
در همین حال، روزا اوتونبایوا، رییس هیات کمک سازمان ملل متحد در افغانستان، در ۲۶ اگست در صحبت با این روزنامه گفته است: «صدای صرف یک زن در خارج از خانه ظاهرا یک تخلف اخلاقی تلقی میشود».
در گزارش این روزنامه آمده است که افغانستان تنها کشوری است که زنان باید از نگاه مردان اجتناب کنند.
صدای زنان آخرین نشانهی هویت فردی آنان است که طالبان آن را به یک «ابراز فریبنده» توصیف کردهاند. تقلیل دادند.
در واکنش به قانون تازهی «امر به معروف و نهی از منکر»، شماری از زنان در داخل و بیرون از کشور با راهاندازی کارزار «صدای من عورت نیست» مخالفتهای خود را بیان کرده و این قانون را محکوم کردهاند.