قانون امر به معروف؛ “حملهی مستقیم به بشریت”
لیدا بارز
وبسایت خبری «آیریش تایمز» گفته است که زنان و دختران در افغانستان هر روز بخشی از آزادیهای خود را از دست میدهند.
این وبسایت خبری، در واکنش به قانون «امر به معروف و نهی از منکر» طالبان، نگاشته است که تاثیر این قانون بر سلامت روان زنان ‘عمیق’ بوده است.
«آیریش تایمز» در مطلب خود میگوید: «زنان در افغانستان، احساس ناامیدی فزایندهای را در میان همسالان شان توصیف میکنند و این زنان از قانون طالبان که آنان را از صحبت در خارج از خانه منع میکند، ابراز وحشت میکنند».
در گزارش این رسانه آمده است: «زنان و دختران در حال حاضر حتی از صدازدن برای تاکسی منع شدهاند و احساس میکنند که توسط دنیای بیرون رها شدهاند».
در روزهای اخیر، هیبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، قانون جدیدی را بهعنوان «منافع و فضیلت» تصویب کرد که شامل ممنوعیت کامل صدای زنان در انظار عمومی و محدودیت بیشتر برای حضور آنان در بیرون از خانه است.
«آیریش تایمز»، در این مورد نگاشته است؛ قانون تازهی طالبان، یک سری محدودیتهای فزاینده بر زنان است که از زمان بازگشت طالبان به قدرت در اگست ۲۰۲۱، زمانیکه نیروهای تحت رهبری ایالات متحده پس از دو دهه درگیری عقب نشینی کردند، اعمال شده است.
پس از آن، زنان دیگر مجاز به کار در بیشتر بخشها، آموزش در مکتب و دانشگاه یا بازدید از پارکهای عمومی نیستند. پس از قانون تازهی این گروه؛ اکنون آنان از نشاندادن چهره یا شنیدهشدن در ملاءعام نیز منع شدهاند؛ اما طالبان، صداها و چهرههای زنان ابزار بالقوه «شرارت» دانسته و میگویند که صدا و چهرهی زنانمردان را به وسوسه سوق میدهد».
بر اساس نوشتههای این وبسایت؛ اقدامهای طالبان فقط حملهی مستقیم به زنان نیست؛ بلکه حمله به خود بشریت است.
«آیریش تایمز» همچنین گفته است که این سکوت فقط یک استعاره نیست؛ بلکه طالبان آن را تحت اللفظی قرار دادهاند، با قوانین تازهی که زنان را از آواز خواندن، خواندن با صدای بلند و یا حتی صحبتکردن در خانههای خود منع میکند.
در این مطلب خبری، عواقب فرمانهای طالبان، «نافرمانی شدید» عنوان شده و آمده است؛ زنانی که این قانون را زیر پا میگذارند، ممکن است به تشخیص مقامهای طالبان بازداشت و مجازات شوند.
با این حال، جامعهی جهانی قانون «امر به معروف و نهی از منکر» طالبان را محکوم کردهاست؛ اما زنان در افغانستان با ناامیدی گستردهتری از خیانت در برابر شان تاکید میکنند که خشم و همبستگی اولیهی جامعهی بین المللی در پی بازگشت طالبان به قدرت، اکنون جای خود را به سکوت داده است.
در همین حال، رزا اوتونبایوا، رییس نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان، نگرانی عمیق خود را نسبت به قانون تازه ابراز کرده و آن را به عنوان «چشم انداز ناراحت کننده» برای آیندهی کشور توصیف کرده است.
خانم اوتونبایوا، گفته است که این اقدامهای طالبان، «محدودیتهای غیرقابل تحمل» را برای زنان و دختران تشدید میکند و خاطرنشان کرد که «حتی صدای یک زن» در خارج از خانه اکنون بهعنوان یک «تخلف اخلاقی تلقی» میشود.