۱۲ عضو شورای امنیت،خواستار لغو “سرکوب” زنان افغانستانی شدند
حدیث حبیبیار
شماری از کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل در بیانیهای مشترک، ادامهی تبعیض جنسیتی و «سرکوب» زنان و دختران را از سوی طالبان محکوم کرده و خواستار لغو فوری قانون «امر به معروف و نهی از منکر» این گروه شدهاند.
این کشورها که شامل فرانسه، اکوادور، گویان، مالتا، موزامبیک، کوریای جنوبی، سیرالئون، اسلووانیا، سويس، بریتانیا، امریکا و جاپان میشوند، روز (جمعه، ۱۶ سنبله) بیانیهی خود را منتشر کردند.
در بخشی از این بیانیه آمدهاست: «طالبان باید به صدای زنان و دختران افغانستانی گوش دهد و به حق آنها برای آموزش، کار، آزادی بیان و حضور در اجتماع، احترام بگذارد. این موضوع پیششرطی برای افغانستان باثبات، صلحآمیز و آباد است».
این کشورها تاکید کردهاند که قانون تازهی طالبان، محدودیتهای گستردهتری برای زنان وضع کرده و قدرت وسیعی به محتسبان امر به معروف و نهی از منکر دادهاست. «این امر نگرانیهای جدی و بیشتری را در میان شهروندان افغانستان ایجاد و بر بسیاری از عرصههای زندگی آنان تاثیر منفی خواهد گذاشت».
اعضای شورای امنیت سازمان ملل از کشورهای جهان خواستند تا با استفاده از نفوذ خود برای لغو این قانون طالبان اقدام کنند. «افغانستان به اعلامیهی جهانی حقوق بشر تعهد نموده و به تعدادی از معاهدات حقوق بشر بهویژه کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان نیز عضویت دارد. تعهدات افغانستان تحت قوانین بینالمللی باید انجام شود».
همچنان این ۱۲ کشور، یکبار دیگر از گروه طالبان میخواهند که تمام سیاستها و عملکردهایی که بهرهمندی زنان و دختران را از حقوق بشر و آزادیهای اساسی محدود میکند، لغو کنند. «طالبان باید به صداهای زنان و دختران گوش دهند و به حقوق شان احترام بگذارند».
در ادامهی این بیانیه، اعضای شورای امنیت سازمان ملل، حمایت خود را از مردم افغانستان بهویژه زنان و دختران اعلام کرده و نگاشته که تحت هر شرایطی کنار آنان میایستند. «شهروندان افغانستان بهویژه زنان، برای مدت طولانی رنج کشیدهاند. زنان در این کشور روزبهروز فرصتها و امید به آیندهی خود را از دست میدهند و این غیرقابل قبول است. ما متعهد هستیم که تمام تلاش خود را برای رسیدگی کامل به مشکلهای آنان انجام دهیم».
گفتیست که شورای امنیت سازمان ملل متحد در بیانیهای اعلام کرده که این شورا، نشستی را دربارهی وضعیت زنان و دختران افغانستانی برگزار میکند.
براساس بیانیه، این نشست، روز (چهارشنبه، ۲۸ سنبله) برگزار خواهد شد.
نگرانیها از وضعیت زنان و دختران افغانستانی در حالیست که وزارت عدلیهی طالبان اعلام کرده که هبتالله آخوندزاده، رهبر این گروه قانون امر به معروف و نهی از منکر را توشیح کرده و این قانون اکنون نافذ است.
مادهی سیزدهم این قانون که دارای هشت بند است، به «احکام مربوط به حجاب زن» اختصاص داده شده است.
در بند اول این ماده آمده است که «ستر تمام بدن زن لازمی است»، در بند دوم گفته شده «پنهان کردن روی زن به سبب ترس از فتنه، ضروری است و در بخش سوم آن آمده است که «صدای زنان در اجتماع عورت است».