تاکید ۹۰ نهاد حقوق بشری بر ایجاد یک مکانیزم مستقل برای پاسخگویی طالبان
لیدا بارز
در آستانهی برگزاری پنجاهوهفتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، کنشگران حقوق بشر افغانستان و ۹۰ نهاد ملی و بینالمللی دیگر خواستار ایجاد یک میکانیزم مستقل بینالمللی برای بررسی و پاسخگویی دربارهی نقض حقوق بشر در افغانستان شدند.
کنشگران حقوق بشر، عصر روز جمعه، ۱۶ سنبله، در یک نامهی مشترک به اعضای شورای حقوق بشر، خواستار تضمین جایگاه ویژه برای بحث گسترده روی وضعیت زنان و دختران در افغانستان، شدهاند.
در نامهی این نهاد حقوق بشری، بر نیازی فوری به پاسخگویی در مورد «نقض فاحش، گسترده و سیستماتیک حقوق بشر» در افغانستان، همچنین تاکید شده است.
نهادهای حقوق بشر با اشاره به محدودیتهای طالبان بر حقوق بشر گفتهاند که «همه این تخلفات با مصونیت کامل انجام میشود و چرخههای بیشتری از تخلفات و سوءاستفادهها را دامن میزند».
علاوه بر این، نهادهای حقوق بشر و مدنی خواستار تجدید و تقویت مأموریت ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل متحد در امور افغانستان شده و افزودهاند که ایجاد یک میکانیزم مستقل بینالمللی تحقیقاتی و پاسخگویی، برای پیشبرد عدالت و پاسخگویی در افغانستان ضروری است.
این نهاد گفته است: «تمدید کار ریچارد بنت، پیگیری معنادار از ظلم طالبان بالای زنان و دختران است».
در این نامه از ممنوعیت شغلی، آموزشی، آزادی حرکت و حضور زنان و دختران در فضاهای عمومی و دیگر حقوق زنان تحت حاکمیت طالبان نیز انتقاد شده است.
این نهادها با استناد به گزارشهای گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل گفتهاند که طالبان بیش از ۵۲ فرمان برای محدود کردن زنان صادر کرده است که مصداق «آپارتاید جنسیتی» است.
در نامهی مشترک آمده است؛ سازوکار مشخص باید دارای اختیار و منابع مالی و فنی کافی برای تحقیق، جمعآوری، تجمیع، حفظ و تجزیه و تحلیل شواهد و مدارک با هدف تسهیل رسیدگی کیفری در آینده در دادگاههای ملی و بینالمللی باشد.
این نهاد تاکید کرده است که؛ ایجاد سازوکار مستقل، مسیرهای عدالت و پاسخگویی با محوریت قربانیان و بازماندگان نقض حقوق بشر در افغانستان را تقویت میکند.
کنشگران حقوق بشر میگوید که ایجاد یک مکانیزم مستقل بینالمللی، حصول اطمینانی است از اینکه موارد نقض جدی حقوق بشر از جمله جنایات مبتنی بر جنسیت، بررسی میشود.
به باور این نهادها: «در این زمینه، برای تضمین عدالت و پاسخگویی در افغانستان، ایجاد یک میکانیسم تحقیق و پاسخگویی بینالمللی قوی و مستقل با توان متناسب، با جدیت و در مقیاس نقض سیستماتیک و گسترده حقوق بشر، ضروری است».
این نهادها همچنین از کشورهای عضو و ناظر شورای حقوق بشر سازمان ملل خواستند تا اطمینان حاصل کنند که همه قربانیان، بازماندگان و خانوادههای آنان، به عدالت و پاسخگویی در آینده دسترسی پیدا کنند.
قرار است پنجاهوهفتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل دوشنبه، ۱۹ تا ۲۱ سنبله در ژنو برگزار شود.