یافتههای یک پژوهش: افزایش ۳۵ درصدی تجاوزهای جنسی از سوی افراد طالبان
آینور سعیدپور
یک موسسهی حقوق بشری موسوم به “تحکیم رفاه زنان و کودکان افغانستان”، با نشر نتایج یک بررسی میگوید که تجاوزهای جنسی بر زنان و دختران در یک سال گذشته از سوی افراد وابسته به طالبان، ۳۵ درصد افزایش یافته است.
این پژوهش تحت عنوان “عدالت و زنان افغانستان” در ۲۵ ولایت انجام شده است.
این پژوهش نشان میدهد که در بازهی زمانی اول سپتامبر ۲۰۲۳ تا اول سپتامبر ۲۰۲۴، تعداد موردهای تجاوز جنسی توسط اعضای طالبان به ۱۳۲ مورد رسیده است؛ در حالیکه در حین محدوده زمانی در سال گذشته تعداد موارد مشابه ۹۷ مورد بوده که نشاندهندهی افزایش ۳۵ درصدی نسبت سال گذشته است.
این موسسه میگوید که نتایج این بررسی از طریق مصاحبه با یک هزار و ۴۰۰ نفر شامل قربانیان تجاوز، اعضای خانوادههای آنان، بزرگان قومی، فعالان مدنی، خبرنگاران محلی و زنان معترض (همه با شرط حفظ هویت) انجام شده است.
یافتههای این پژوهش نشان میدهد که بخش بزرگ تجاوزهای جنسی در مناطق روستایی و به شدت تحت کنترل طالبان رخ داده است؛ مناطقی که دسترسی به آنها بسیار محدود و نظارت بینالمللی عملاً وجود ندارد.
این موسسهی حقوق بشری میگوید که عاملهای مختلف در افزایش تجاوز جنسی دخالت دارد که از جملهی آن “تابوهای اجتماعی، ننگ و عار فرهنگی؛ ارعاب و سرکوب سیستماتیک و مصونیت مطلق از مجازات” عنوان شده است.
به گفتهی موسسهی حقوق بشری تحکیم رفاه زنان و کودکان افغانستان، این آمارها تنها بخشی از واقعیتها را بازتاب میدهد؛ زیرا بسیاری از قربانیان و خانوادههایشان به دلیلها متعددی از افشای این وقایع خودداری میکنند.
این نهاد برای جلوگیری از تجازوهای جنسی از جامعهی جهانی و سازمانهای حقوق بشری خواسته است که از زنان و دختران در افغانستان حمایت کند.
در بخشی از این گزارش آمده است که جامعهی بینالمللی و نهادهای محلی باید کارزارهایی را راهاندازی کنند که هدفشان آموزش جامعه دربارهی تجاوز جنسی، شکستن تابوهای فرهنگی و تشویق مردم به حمایت از قربانیان و گزارشدهی موارد باشد.
افزایش کمکهای بشردوستانهی اضطراری یکی دیگر از راهکارها عنوان شده است. این نهاد میگوید که جامعهی بینالمللی باید کمکهای خود را برای ارایهی حمایتهای پزشکی، روانی و قانونی به قربانیان و خانوادههای آنان بهطور قابل توجهی افزایش دهد تا از شدت بحران کاسته شود.
در این گزارش آمده است: “این تحقیق بر ضرورت تلاشهای منسجم، هماهنگ و مداوم برای مقابله با این بحران انسانی در افغانستان تحت حاکمیت طالبان تأکید دارد. بدون چنین تلاشهایی، وضعیت زنان و دختران افغانستان بهویژه در مناطق روستایی بهشدت وخیمتر خواهد شد و پیامدهای ویرانگری را به دنبال خواهد داشت”.
مصاحبهشوندگان و قربانیان این تحقیق، خواستار عدالت و محاکمه اعضای طالبان که مرتکب تجاوز جنسی شدهاند؛ هستند. آنان از جامعهی بینالمللی میخواهند که با رویدست گرفتن تدابیر فوری و قاطع، به این بحران انسانی پاسخی مناسب بدهند.