توشیح قانون تازه‌ی طالبان؛ حمله‌ی “وقیحانه” به حقوق بشر 

لیدا بارز

در ادامه‌ی واکنش‌ها به توشیح قانون امر به معروف طالبان، سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید که طالبان با «حمله وقیحانه به حقوق بشر»، محدودیت‌های شدید و جدیدی را بر زنان و دختران افغانستانی وضع کرده‌اند. 

بخش جنوب آسیایی این سازمان عصر روز سه‌شنبه، ۶ سنبله، با نشر اعلامیه‌ای در برگه‌ی کاربری اکس نگاشته است که این قانون تعهدات افغانستان تحت قوانین بین‌المللی را به‌صورت آشکار نقض می‌کند. 

عفو بین‌الملل خواستار لغو «فوری» قانون امر به معروف طالبان شد.

به گفته‌ی این سازمان، این قانون محدودیت‌های سخت‌گیرانه‌‌ی طالبان را که از سال ۲۰۲۱ تاکنون اعمال شده، نهادینه می‌کند و محدودیت‌های جدیدی مانند صدای زنان در ملاءعام را به‌عنوان یک نقض اخلاقی معرفی می‌کند.

در اعلامیه‌ی این سازمان آمده است که زنان و دختران افغا‌نستانی تحت حاکمیت طالبان با محدودیت‌ها و حملات غیرقابل تحمل که همه‌ی جنبه‌های زندگی آنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد، مواجه هستند.

عفو بین‌الملل می‌گوید؛ طبق این قانون، آزادی‌های فردی شهروندان زیرپا گذاشته شده‌است و این قانون به محتسبان امر به معروف اختیار می‌دهد تا افراد را به اتهام نقض «مقررات اخلاقی» تهدید و بازداشت کنند.

عفو بین‌الملل از طالبان خواست که به‌عنوان رژیم حاکم، تعهدات افغانستان در چارچوب معاهدات حقوق بشری را رعایت کند.

سازمان عفو بین‌الملل گفته است که طالبان به‌عنوان مقام‌های حاکم، باید به تعهدات افغانستان براساس معاهدات حقوق بشری که این کشور امضاء کرده است، احترام بگذارند، از آن محافظت و به آن عمل کنند.

عفو بین‌الملل گفته است که این نهاد و کمیسیون بین‌المللی حقوق‌دانان تحقیق و مستند کرده است که محدودیت‌های شدید طالبان بر حقوق زنان و دختران همراه با استفاده از زندان، ناپدیدسازی اجباری، شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها می‌تواند جنایت علیه بشریت مبتنی بر جنسیت براساس اساس‌نامه‌ی رم باشد.

با این حال طالبان گفته‌اند که قوانین بین‌المللی و درخواست‌های خارجی و داخلی‌ که مخالف برداشت این گروه از شریعت است، را نمی‌پذیرند. 

با این وجود عفو بین‌الملل به طالبان هشدار داد که قانون جدید به اضافه‌ی زندانی کردن، ناپدیدسازی اجباری و شکنجه در افغانستان، می‌تواند طبق اساس‌نامه رم به عنوان جنایت علیه بشریت و آپارتاید جنسیتی پی‌گیری شود.

وزارت امر به معروف طالبان روز چهارشنبه‌ هفته‌ی پیش، ۳۱ اسد، قانونی را همه‌گانی کرد که با یک مقدمه، چهار فصل و ۳۵ ماده پس از توشیح رهبر این گروه در سراسر کشور نافذ شد. 

طبق این قانون، شنیده شدن صدای زنان «عورت» دانسته شده و به زنان دستور داده شده‌است تا پوشش کامل داشته باشند. 

با گذشت یک هفته، توشیح این قانون با واکنش‌های گسترده‌ی ملی و بین‌المللی به‌همراه بوده است تا جای‌که برخی‌ها آن را «صد صحفه نفرت از زنان» دانسته‌اند. 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا