محکوم‌کردن قانون تازه‌ی طالبان از سوی زنان

آی‌نور سعیدپور

تعدادی از جنبش‌های اعتراضی زنان با برگزاری تجمع‌های اعتراضی و نشر اعلامیه‌ قانون «امر به معروف و نهی از منکر» محکوم کردند. زنان معترض می‌گویند که طالبان «فقد مشروعیت داخلی و بین‌المللی» است.

تعدادی از زنان معترض موسوم به “جنبش زنان پنجره امید” در واکنش به محدودیت‌های جدید طالبان در اسلام‌آباد تجمع اعتراضی برگزار کرده و قانون جدید طالبان را «ظالمانه» عنوان کردند.

در اعلامیه‌ای که جنبش زنان پنجره امید منتشر کرده و نسخه‌ی از به خبرگزاری بانوان افغانستان نیز ارسال شده، آمده است که مواد گنجانیده‌شده در قانون جدید طالبان «ضد فرهنگ، عنعنات و حتا عقاید» مردم افغانستان است.

به گفته‌ی این زنان معترض، قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان، حقوق و آزادی‌های اساسی زنان افغانستانی را کاملا ازبین می‌برد.

در بخشی از این اعلامیه آمده است: «با اجرایی‌شدن این قانون، انتظار بازگشایی مکتب‌ها، دانش‌گاه‌ها و انتظار رفتن به دفترهای کار به پایان رسید. این قانون در واقع امر ثانی طالبان است که محدودیت‌ها و آپارتاید جنسیتی سه ساله‌ی طالبان را به‌طرز وحشت‌ناک برای خودشان  مشروعیت و برای زنان افغانستانی تداوم می‌بخشد».

این زنان معترض می‌گویند که قانون «امر به معروف و نهی از منکر» زنان را به سرنوشت دهه‌‌ی نود برمی‌گرداند.

اعضای جنبش زنان پنجره امید، از جامعه‌ی جهانی و سازمان ملل می‌خواهد که سیاست “تعامل با طالبان و چشم‌پوشی از جنایت‌های آنان را با سیاست تحریم و مجازات طالبان” تغییر دهد.

ائتلاف مستقل جنبش‌های اعتراضی زنان افغانستان، با نشر اعلامیه‌ای می‌گویند که طالبان در «فقدان مشروعیت و مقبولیت سیاسی- اجتماعی و بین‌المللی‌ست و صلاحیت قانون‌گذاری» را ندارد.

زنان معترض می‌گویند که عمل‌سازی این قانون “جامعه را به افراط‌گرایی سوق می‌دهد و هم‌چنان تاریکی تیره‌تری” را بر زندگی مردم به‌ویژه زنان اعمال می‌کند. 

این ائتلاف، از نهاد‌ها و جریان‌های سیاسی و مدنی افغانستان و سازمان‌های بشری خواسته است که در برابر این قانون و قانون‌های دیگر طالبان “موقف قاطع” داشته باشند. 

طالبان سه سال گذشته براساس آمار سازمان ملل، حدود ۸۰ فرما بر زنان و دختران صادر کرده که در نتیجه‌ی آن، زنان از حقوق اساسی و ابتدایی خود محروم شده اند. 

هم‌زمان با چهارمین سال حاکمیت خود این گروه، قانون «امر به معروف و نهی از منکر» را توشیح و تنفیذ کرد.

توشیح این قانون با واکنش‌های گسترده‌ی داخلی و بین‌المللی به همراه شده است.

سفارت جاپان در کابل، وزیران خارجه‌ی بلجیم و آلمان، وزارت خارجه‌ی کانادا، نماینده‌ی ویژه امریکا در امور زنان، یوناما، نماینده‌ی ویژه‌ی دبیرکل سازمان ملل در امور مبارزه با خشونت در برابر زنان و دختران، سیاست‌مداران، فعالان حقوق زن و زنان معترض به آن واکنش نشان داده است.

رهبر طالبان، قانون «امر به معروف و نهی از منکر» را توشیح کرد و وزارت عدلیه‌ی این گروه اعلام  کرده که این قانون در سراسر افغانستان نافذ است.

این قانون شامل یک مقدمه، چهار فصل و ۳۵ ماده است. براساس این قانون، محدودیت‌های جدیدی بر زنان و دختران وضع و تطبیق می‌شود.

ماده‌ی سیزدهم این قانون که دارای هشت بند است به «احکام مربوط به حجاب زن» اختصاص داده شده است.

در بند نخست، ماده‌ی سیزدهم این قانون آمده که «ستر تمام بدن زن لازمی است»، بر اساس این بند، زنان و دختران مکلف اند که همه‌ی بدن خود را در مکان‌های عمومی بپوشانند.

وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در بند دوم، ماده‌ی سیزدهم این قانون تعیین کرده که «پنهان‌کردن روی زن به سبب ترس از فتنه ضروری است».

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا