افق تاریک زنان افغانستانی و نگرانی جهان

آی‌نور سعیدپور

وضع محدودیت‌های جدید بر زنان و دختران باردیگر واکنش‌های جهانی را برانگیخته است. گزارش‌‌گر ویژه‌ی ملل متحد در امور خشونت در برابر زنان و دختران، سفارت جاپان در کابل، هنرپیشه‌ها‌ی سرشناس سینما، برخی از جنبش‌های اعتراضی، فعالان حقوق بشر و شهروندان افغانستان به قانون «امر به معروف و نهی از منکر» که براساس آن محدودیت‌ها بر زنان و دختران تشدید می‌شود؛ واکنش نشان دادند.

ریم السلیم، گزارش‌‌گر ویژه‌ی ملل متحد در امور خشونت در برابر زنان و دختران در واکنش به محدویت‌های جدید بر زنان و دختران افغانستانی گفته که برای همه روشن است که طالبان هیچ مشروعیت دینی برای این اعمال این محدودیت‌ها ندارد.

گزارش‌‌گر ویژه‌ی ملل متحد در امور خشونت در برابر زنان و دختران در برگه‌ی اکس نوشته است: «مهم نیست که طالبان در مسأله‌ی افغانستان برای محو بیش‌تر زنان چه دستوری بدهد، یک چیز برای همه روشن است، هیچ مشروعیت دینی برای این اعمال وجود ندارد.»

هم‌زمان با این، سفارت جاپان در کابل، با نشر پیامی در برگه‌ی اکس نوشته که از ادامع‌ی محدودیت‌ها بر زنان و دختران در افغانستان «نگرانی عمیق» دارد.

این وزارت هم‌چنان گفته است که در هماهنگی با جامعه‌ی جهانی، از طالبان می‌خواهد که به صدای زنان و دختران افغانستانی برای آموزش، کار و آزادی حرکت برای آینده‌ی افغانستان گوش دهد.

از سوی دیگر، آنجلینا جولی، هنرپیشه سرشناس سینما نیز بر وضع محدودیت‌های جدید بر زنان و دختران واکنش نشان داد. خانم جولی از این محدودیت‌ها انتقاد کرده و می‌گوید که طالبان «بزدل و سرکوب‌گر» است.

این هنرپیشه‌ی سرشناس سینما، با نشر پیامی در برگه‌ی انستاگرامش نوشته است: «سیستمی‌ که نگاه، صدا و قدرت زنان را جرم‌انگاری می‌کند، بزدل و سرکوب‌گر است.» 

در عین حال، شماری از زنان معترض نیز وضع محدودیت‌های جدید بر زنان ودختران را رد می‌کنند.

حلیمه پژواک، فعال حقوق زن و مسوول جنبش «زنان جمهوری‌خواه» می‌گوید که وضع محدودیت‌های شدید بر زنان و دختران از سوی رهبر طالبان، نمایان‌گر «خرافات، ظلم، جهل و استبدا» است. 

این فعال حقوق زن می‌افزاید که وضع روزافزون محدودیت‌ها بر زنان و دختران نشان می‌دهد که طالبان تغییر نکرده و در تلاش است که محدودیت‌های دور اول حاکمیت‌شان را پس از بیست‌سال دوباره بر زنان تطبیق کنند.

خانم پژواک ادامه‌ی این وضعیت را برای زنان ناممکن عنوان کرده و می‌گوید که برای پایان این وضعیت، شهروندان افغانستان به‌ویژه زنان و دختران به شکل دسته‌جمعی در برابر این گروه اعتراض کنند.

به گفته‌ی خانم پژواک، در حالی‌که زنان و دختران در سه سال گذشته به گونه‌ی دوام‌دار در برابر این گروه مبارزه کرده؛ اما جامعه‌ی جهانی و سازمان‌های حقوق بشری، زنان و دختران را تنها گذاشته است.

کشورهای دیگر چون بریتانیا، امریکا، آلمان، کانادا و بلجیم نیز هر یک محدودیت‌های جدید طالبان بر زنان و دختران را محکوم کرده است.

گفتنی‌ست که طالبان در هفته‌ی گذشته؛ محدودیت‌های جدیدی بر زنان و دختران وضع کرده است. 

رهبر طالبان، قانون «امر به معروف و نهی از منکر» را توشیح کرد و وزارت عدلیه‌ی این گروه اعلام  کرده که این قانون در سراسر افغانستان نافذ است.

این قانون شامل یک مقدمه، چهار فصل و ۳۵ ماده است. براساس این قانون، محدودیت‌های جدیدی بر زنان و دختران وضع و تطبیق می‌شود.

ماده‌ی سیزدهم این قانون که دارای هشت بند است به «احکام مربوط به حجاب زن» اختصاص داده شده است.

در بند نخست، ماده‌ی سیزدهم این قانون آمده که «ستر تمام بدن زن لازمی است»، بر اساس این بند، زنان و دختران مکلف اند که همه‌ی بدن خود را در مکان‌های عمومی بپوشانند.

وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در بند دوم، ماده‌ی سیزدهم این قانون تعیین کرده که «پنهان‌کردن روی زن به سبب ترس از فتنه ضروری است».

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا