محدودیتهای تازهی طالبان؛ زنان به مبارزه ادامه میدهند
آینور سعیدپور
گروهی از زنان معترض در واکنش به قانون “امر به معروف و نهی از منکر” طالبان میگویند که این گروه مشروعیت داخلی و بینالمللی ندارد. زنان معترض میگویند که این گروه صلاحیت تدوین و توشیح قانون را نداشته؛ بلکه آنان با این اقدامها میخواهند زنان را محدود کنند.
گروهی از زنان معترض بهنام “جنبش روزنهی آزادی زنان افغانستان” در واکنش به توشیح و تنفیذ قانون جدید طالبان در اسلامآباد، تجمع اعتراضی برگزار کردند.
این زنان با صدور قطعنامهای میگویند: “رژیم طالبان به هیچ نوع قانون، میثاقها و اعلامیههای بینالمللی پایبند نیست. چگونه مقرراتی را بر مردم بهویژه زنان افغانستانی وضع میکنند؟”
اعضای جنبش روزنهی آزادی زنان افغانستان میافزاید که این قانون برایشان “قابل قبول نیست و آنرا با شدیدترین الفاظ رد” میکنند.
زنان معترض میگویند که وضع این قانون زنان را با دشواریهای بیشتری روبهرو میکنند. آنان میافزایند که چنین اقدامهای طالبان ناشی از تفکر “واپسگرایانهی” این گروه است.
اعضای این جنبش اعتراضی تاکید دارند که چنین فشار نه تنها زنان را به عقب نمیرانند؛ بلکه آنان را در مبارزه برای حقوقشان مصممتر میکنند. “زنان افغانستانی از این فشارها به عنوان فرصتی برای مقاومت و ایستادگی استفاده خواهند کرد”.
در بخشی از این قطعنامه آمده ست که بیاعتنایی جهان در برابر وضعیت موجود سبب میشود که “آیندهی زنان در تاریکی کامل فرو” رود.
آنان از جامعه جهانی خواسته است که از “نابودی زنان تحت حاکمیت طالبان” جلوگیری کند.
این واکنشها در حالی مطرح میشود که طالبان در روزهای اخیر، محدودیتهای جدیدی را بر زنان و دختران صادر کرد.
رهبر طالبان، قانون «امر به معروف و نهی از منکر» را توشیح کرد و وزارت عدلیهی این گروه اعلام کرده که این قانون در سراسر افغانستان نافذ است.
این قانون شامل یک مقدمه، چهار فصل و ۳۵ ماده است. براساس این قانون، محدودیتهای جدیدی بر زنان و دختران وضع و تطبیق میشود.
مادهی سیزدهم این قانون که دارای هشت بند است به «احکام مربوط به حجاب زن» اختصاص داده شده است.
در بند نخست، مادهی سیزدهم این قانون آمده که «ستر تمام بدن زن لازمی است»، بر اساس این بند، زنان و دختران مکلف اند که همهی بدن خود را در مکانهای عمومی بپوشانند.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در بند دوم، مادهی سیزدهم این قانون تعیین کرده که «پنهانکردن روی زن به سبب ترس از فتنه ضروری است».