هشدار دیده‌بان حقوق بشر از وخامت حقوق بشر در افغانستان

آی‌نور سعیدپور

دیده‌بان حقوق بشر، می‌گوید که طالبان، حقوق انسانی زنان را سلب کرده و آنان به گونه‌ی ویژه و ناعادلانه‌ای تحت تأثیر سیاست‌های این گروه قرار گرفته‌اند. این سازمان می‌افزاید که افغانستان بزرگ‌ترین فاجعه‌ی حقوق زنان را در جهان تجربه می‌کنند. 

دیده‌بان حقوق بشر به مناسبت‌ سه‌ ساله‌گی حاکمیت طالبان با نشر گزارشی می‌گوید که در این مدت وضعیت مردم افغانستان به طور فزاینده‌ای وخیم‌تر شده است.

این سازمان با اشاره به سیاست‌های طالبان بر زنان می‌گوید که واکنش جامعه‌ی بین‌المللی به این بحران در بهترین حالت ضعیف و در بدترین حالت مصالحه‌جویانه بوده است.

در گزارش آمده است که طالبان دستورهای شدیدی را اجرا کرده‌اند که زنان را تا حد زیادی از زندگی عمومی محروم کرده است.

این گروه، در سه سال گذشته آموزش‌های بالاتر از صنف ششم و کار در بسیاری از بخش‌ها را برای زنان و دختران ممنوع کرده است. هم‌چنان محدودیت‌هایی برای کار زنان در خدمات مدنی، سازمان‌های غیردولتی، دفترهای سازمان ملل متحد اعمال کرده‌اند. زنان نمی‌توانند بدون همراهی مرد به سفر  یا به مکان‌های عمومی مانند پارک‌ها بروند. هم‌چنان دست‌رسی زنان به مراقبت‌های بهداشتی به شدت محدود شده است.

در این گزارش آمده است: “طالبان آزادی بیان را محدود کرده و مدافعان حقوق زن را مورد ضرب‌وشتم قرار داده و زندانی می‌کنند. هم‌چنین محدودیت‌هایی بر حقوق باروری زنان اعمال کرده‌اند، از جمله ممنوعیت استفاده از وسایل جلوگیری از بارداری در شهرهای بزرگ، که باعث محدود شدن خودمختاری زنان بر بدن‌شان شده است. این سرکوب و خشونت مستمر منجر به بحران سلامت روانی در میان زنان و دختران افغانستانی، با افزایش نرخ افسردگی، اضطراب، تروما و خودکشی شده است.”

دیده‌بان حقوق بشر از واکنش جهانی در برابر نقض‌ حقوق زنان، انتقاد کرده و گفته است که عمل‌کرد جامعه‌ی بین‌المللی به این بحران منسجم، هماهنگ و مبتنی بر حقوق نبوده است. این واکنش‌ها تکه‌تکه بوده و تعهدی به حمایت از حقوق بشر و قانون‌های بین‌المللی از طریق گام‌های مشخصی مانند اقدام‌های برای پاسخ‌گو کردن طالبان نسبت به نقض‌های‌شان نداشته است. 

به گفته‌ی دیده‌بان حقوق بشر، در عوض، جامعه بین‌المللی به طور تدریجی نقض حقوق زنان و دختران توسط طالبان را پذیرفته است، که این روند خطرناکی به سمت عادی‌سازی این گونه نقض‌ها را نشان می‌دهد.

این سازمان از جامعه‌ی جهانی خواسته است که بیش‌تر از زنان افغانستانی حمایت کند؛ زیرا آنان برای بازگرداندن حقوق انسانی خود مبارزه می‌کنند.

دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید که جامعه‌ی جهانی باید اطمینان حاصل کند که زنان افغانستانی، نمایندگان جامعه‌ی مدنی و گروه‌های اقلیت، به گونه‌ی کامل در تمامی مذاکرات دیپلماتیک درباره‌ی افغانستان شرکت می‌کنند.

این سازمان می‌گوید که حقوق بشر، از جمله حقوق زنان و دختران، باید محور اصلی مذاکرات با طالبان باشد.

دیده‌بان حقوق بشر از جامعه‌ی جهانی می‌خواهد که از تمام ابزارهای موجود برای پاسخ‌گو کردن طالبان در قبال نقض حقوق بشر استفاده کند. که این اقدام‌ها شامل، ابراز حمایت از تحقیق دادگاه بین‌المللی کیفری درباره وضعیت افغانستان، حمایت و پشتی‌بانی از درخواست‌ها برای ایجاد یک مکانیزم تحقیقاتی جدید سازمان ملل متحد با مأموریت جمع‌آوری و حفظ شواهد و پیش‌برد پاسخ‌گویی برای جرایم گذشته و جاری در افغانستان، از جمله در نشست پنجاه‌وهفتم شورای حقوق بشر سازمان ملل در سپتامبر-اکتبر؛ و حمایت عمومی از توصیه‌های گزارش‌گر ویژه‌ی سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان، از جمله با در نظر گرفتن کدگذاری آپارتاید جنسیتی به عنوان یک جنایت علیه بشریت می‌باشد.

این سازمان از جامعه‌ی جهانی می‌خواهد که بر طالبان فشار وارد کند تا آزار و اذیت و سرکوب مدافعان حقوق بشر زنان را متوقف کنند. 

در این گزارش، دیده‌بان حقوق بشر از ایالات متحده امریکا نیز درخواست کرده که نیازها و نگرانی‌های زنان افغانستانی را در هر تصمیم سیاسی مربوط به افغانستان در اولویت قرار دهد.

دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید که برای حمایت از زنان و دختران افغانستانی، امریکا راه‌های مهاجرت و اسکان برای زنان و دختران به این کشور را بهبود و تقویت کند.

این سازمان گفته است که در سه سالی که طالبان قدرت را در دست گرفته، بحران حقوق‌شان برای زنان و دختران هم‌چنان در حال تشدید است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا