افغان ویتنس از قتل بیش از ۳۰۰ زن در دوونیم سال اخیر در افغانستان خبر داد
لیدا بارز
سازمان حامی حقوق بشری موسوم به «افغان ویتنس» در تازهترین پژوهش خود گفته است که در دوونیم سال پسین، ۳۳۲ دختر و زن افغانستانی در داخل کشور بهدلیل خشونتهای مبتنی بر جنسیت به قتل رسیده و حدود ۱۵۲ دختر و زن دیگر زخمی شدهاند.
این سازمان که پروژههای تحقیقاتی ناظر بر وضعیت حقوق بشر در افغانستان را پیگیری میکند، همزمان با فرارسیدن پانزدهم اگست، سالروز سه سالهگی به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، این تحقیق را منتشر کرده است.
افغان ویتنس، گفته است که در این گزارش تحقیقی «حذف زنان» از جامعهی افغانستان، از جمله خشونت مبتنی بر جنسیت را بین اول جنوری سال ۲۰۲۲ تا ۳۰ جون سال ۲۰۲۴ بررسی کرده است.
بر اساس یافتههای این سازمان، در بین سالهای یاد شده حدود ۷۰۰ مورد ادعای خشونت مبتنی بر جنسیت علیه ۸۴۰ زن و دختر در افغانستان را ثبت کرده است.
در گزارش منتشر شده آمده است که علاوه بر ۳۳۲ مورد قتل و ۱۵۲ مورد زخمیشدن زنان و دختران، ۲۸۷ مورد ادعای بازداشت، ربودن و ناپدیدسازی اجباری نیز به ثبت رسیده است.
براساس این گزارش، ۱۴۱ زن بر اثر خشونتهای خانوادگی کشته شدهاند و ۱۶ زن دیگر نیز در این نوع خشونتها زخمی شدهاند.
افغان ویتنس، در این گزارش همچنین از ۷۵ مورد ادعای تعرض یا تجاوز جنسی؛ شامل تلاش برای تجاوز جنسی و اقدام به تجاوز جنسی خبر داده و گفته است که در این میان هفت نفر از قربانیان پس از عمل تعرض و تجاوز قرارگرفتن به قتل رسیدهاند.
در گزارش یاد شده که در میان ۷۵ مورد از ادعاهای ثبتشدهی خشونت مبتنی بر جنسیت، افراد زیر سن قانونی نیز قربانیان بودهاند و در ۱۵۰ مورد اعضای خانواده و بستگان بهعنوان مجرم دانسته شدهاند.
این سازمان ۲۸ مورد دیگر را در بخش ادعا در مورد شکنجه، رفتار ظالمانه، غیرانسانی و یا تحقیرآمیز با زنان و دختران را در بازداشت، ثبت کرده است که منجر به قتل دو نفر و زخمیشدن پنج نفر از میان هفت زن شده است.
براساس یافتههای این گزارش، طالبان مسوول ۴۲۲ مورد از ادعاهای خشونتهای مبتنی بر جنسیت علیه زنان و دختران دانسته شده است.
این نهاد حامی حقوق بشر و زنان، ادعا میکند که ممکن است آمار واقعی قتل و سایر موارد خشونت مبتنی بر جنسیت بیشتر از این باشد؛ زیرا اکثر موارد این خشونتها گزارش نمیشود.
با بازگشت دوبارهی طالبان در قدرت در افغانستان، خشونتهای خانوادهگی، قتل و شکنجهی زنان افزایش یافته است.
زنان متضرر از خشونتهای خانوادهگی و خشونتهای مبتنی بر جنسیت دسترسی به قانون و وکیل مدافع نیز ندارند؛ زیرا طالبان حق وکالت از زنان را گرفته و ادعاهای آنان در محکمههای این گروه، بررسی نمیشود.