دیدهبان حقوق بشر: طالبان بدترین بحران حقوق زنان در جهان را رقم زدهاند
لیدا بارز
دیدهبان حقوق بشر سازمان ملل متحد با نشر گزارشی گفته است که طالبان در سهسال اخیر، به جدیترین بحران حقوق زنان در جهان دامن زده است.
این سازمان حقوق بشری با نشر گزارشی از فرشته عباسی، پژوهشگر این سازمان در بخش حقوق بشر روز یکشنبه، ۲۱ اسد، نگاشته است: «تحت حاکمیت طالبان، زنان و دختران افغان بدترین کابوسهای خود را میبینند».
پژوهشگر دیدهبان حقوق بشر از تمام دولتها خواسته است تا مقامهای بلندپایهی طالبان را که مسوول جنایات جدی در افغانستان استند، پاسخگو بسازند.
علاوه بر این فرشته عباسی، پژوهشگر دیدهبان حقوق بشر در این گزارش با اشاره به گزارش ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی شورای حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان نگاشته است؛ وضعیت افغانستان، بهعنوان «یک سیستم نهادینهشدهی تبعیض، جداسازی، بیاحترامی به کرامت انسانی، و کنار گذاشتن زنان و دختران» توصیف میشود.
به گفتهی این سازمان، افغانستان تبدیل به کشوری شده است که بدترین بحرانهای بشردوستانه را در جهان است.
دیدهبان حقوق بشر گفته است که در افغانستان، دسترسی زنان و دختران به مراقبتهای بهداشتی به علت محدودیتهای طالبان با مشکل مواجه شده و سلامتی آنان بهخطر افتاده است.
در همین حال این سازمان در گزارش خود یاد کرده است که طالبان در این سه سال آزادی بیان و حقوق خبرنگاران و رسانهها را نقض کرده است.
خانم عباسی، نگاشته است که طالبان زنان را به علت نوع پوشش، بهطور خودسرانه بازداشت کرده و معترضان که اوامر این گروه تن ندادهاند را شکنجه کردهاند.
دیدهبان حقوق بشر میگوید؛ جامعهی جهانی باید همواره به طالبان یادآوری کنند که سرکوب زنان و دختران و همهی مردم افغانستان، تعهدات این کشور در چارچوب قوانین بینالمللی را نقض میکند.
طالبان، در اگست ۲۰۲۱ برای دومین بار قدرت را در افغانستان به دست گرفتند. این گروه در روزهای نخست حکومتداری خود، دست به اعمال محدودیتهای سیستماتیک در برابر حقوق زنان زدهاند. حق آموزش، کار، گشتوگذار در فضایی عمومی و سفرهای زنان بدون محرم را از زنان و دختران گرفتند.