اخراج کبرا غلامی از ایران و سرنوشت نامعلوم او در افغانستان
لیدا بارز
شماری از رسانهها و فعالان اجتماعی در ایران گزارشی را در مورد زندگی کبرا غلامی، پژوهشگر اجتماعی از افغانستان منتشر کرده و گفتهاند که چگونه وی پس از ۳۵ سال زندگی در آن کشور با وجود داشتن مدارک اقامت قانونی، رد مرز شده است.
در گزارش روزنامهی «هممیهن» ایران که روز شنبه، ۱۳ اسد، منتشر شد، آمده است: «کبرا غلامی در ایران تولد شده و ۳۵ سال آنجا زیست، درس خواند، کار و فعالیت مدنی کرد و در نهایت ردمرز شد».
بر اساس این گزارش، پولیس ایران کبرا غلامی را دو روز قبل به منطقهی مرزی افغانستان و ایران برده تا او را از کشور ایران خارج کند.
بر اساس گزارش منتشر شده از سوی این رسانه، کبرا غلامی دارای مدارک اقامتی و پاسپورت دانشجویی در ایران بوده و موتر نیز به نام خودش ثبت بوده؛ اما ماموران پولیس به او گفتهاند که به دلیل اقدام «خلاف شرع»، به ادارهی گذرنامه مراجعه کند.
روزنامهی هممیهن نوشته است که خانم غلامی پس از آنکه به ادارهی گذرنامه میرود، ماموران گذرنامه او را دستگیر کرده و به اردوگاهی در میدان استاندارد «کرج» منتقل میکنند.
بر اساس این گزارش، ستاره هاشمی، دوست و همکار خانم غلامی، صبح پنجشنبه گذشته پیامهای دوست خود را میبیند که در آن گفته است که او را از ادارهی گذرنامه به اردوگاهی انتقال دادند. خانم هاشمی به اردوگاهی در کرج میرود و دوستش را میبیند که «پشت میلهها» است.
گفتنیست که خانم غلامی پس از دریافت چندین پیام برای رعایت نکردن «حجاب» در موتر شخصیاش، به ادارهی گذرنامهی ایران رفته و «داستان ماندن او در ایران را خاتمه داده است».
بر اساس گزارش این رسانه، ادارهی گذرنامهی ایران، پاسپورت و مدارک اقامتی کبری غلامی را نیز ضبط کرده است.
شیما وزوایی، فعال اجتماعی که رد مرز کردن کبری غلامی را از ایران پیگیری کرده، به روزنامهی هممیهن گفته است که کبری نه مشکل اقامتی داشته نه مشکل مدارک شناسایی و «پاسپورت و ویزای او وجود دارد».
خانم وزوایی، پژوهشگر ارتباطات و فعال تشکلهای مردمنهاد، از دوستان کبری غلامی است که وضعیت او را پس از ردمرز شدن پیگیری میکند.
وی گفته که بهصورت غیرمستقیم با استانداری و سازمانهایی که کبری با آنها همکاری میکرد، تماس گرفته و قرار است نامهای در این مورد ارسال شود. او افزوده است: «میدانیم که کبرا هنوز داخل ایران و در اردوگاهی داخل استان خراسان است».
او خواستار مداخله ادارهی اتباع ایران برای جلوگیری از اخراج خانم غلامی به افغانستان شده و گفته که روند ردمرز شدن این مهاجر افغانستانیبسیار سریع انجام شده و هیچ فرصتی برای بازگشت یا اعتراض برای او وجود نداشت».
بر اساس گزارشهای فعالان اجتماعی ایران کبری خانم غلامی تا دیروز در داخل مرز ایران بوده است، اما از آن پس اطلاعاتی دقیقی در مورد وضعیت او وجود ندارد.
شیما وزوایی، از فعالان اجتماعی ایران به روزنامه هممیهن گفته است که «ما شنیدیم که احتمالاً شنبه صبح ردمرز میشود».
او افزوده است: «این رد مرز بسیار سریع انجام شده و هیچ فرصتی برای بازگشت یا اعتراض برای او وجود نداشت. کبری در ایران دانشجو بوده، در انجمنهای مدنی فعالیت میکرد و مدارک اقامتی هم داشته است، حتی فرصتی نداشت تا به خانواده خودش زنگ بزند یا وکیلی داشته باشد».
پس از نشر گزارشها در مورد رد مرز شدن این پژوهشگر زن افغانستانی، شماری از فعالان اجتماعی ایران با راه اندازی کارزار «کبری را برگردانیم» در شبکهی اجتماعی اکس، برای او دادخواهی کردند.
این پژوهشگر زن افغانستانی در حالی رد مرز شده است که در این اواخر گزارشهای متعددی از «بدرفتاری» با مهاجران افغانستانی در ایران منتشر شده است و در یک مورد یک مهاجر در منطقهی ۱۵ تهران براثر ضربوشتم به قتل رسیده است.