فریبا هاشمی، به آرزوی پیروزی و نمایندگی از زنان در المپیک رکاب میزند
آینور سعیدپور
فریبا هاشمی، دوچرخه سوار افغانستانی که در رقابتهای المپیک پاریس ۲۰۲۴، به عنوان نمایندهی از افغانستان حضور دارد، میگوید که وی همهی تلاشش را میکند که نتیجهی خوبی را بهدست آورده و نمایندهی ۲۰ میلیون زن افغانستانی در این رقابت جهانی باشد.
خبرگزاری فرانسه ۲۴، نوشته است که فریبا هاشمی و یولدوز هاشمی در المپیک پاریس پرچم یک کشور سقوط کرده را به اهتزاز در می آورند.
فریبا هاشمی در بخش دوچرخهسواری یکی از شش نمایندهی افغانستان در المپیک ۲۰۲۴ است. خبرگزای فرانسه میگوید که انتخاب تیم شش نفره شامل سه مرد و سه زن- نمایشی عمدی از برابری در مقابل مخالفت شدید طالبان با مشارکت زنان در ورزش حرفهای. از زمان بازپسگیری قدرت در سال ۲۰۲۱، است.
یولدوز و فریبا در زمان سقوط افغانستان در کابل بودند و با کمک دوچرخهسوار ایتالیایی قهرمان جهان، الساندرا کاپلوتو، که به آنان و تعداد انگشت شماری دوچرخهسوار دیگر کمک کرد، به سختی از شهر محاصره شده فرار کردند.
فریبا هاشمی میگوید که دیدن بازگشت طالبان، برایش به قدرت لحظه حیرتانگیزی بوده است. «زمانی که طالبان [قدرت] را در کشورم به دست گرفتند، من در افغانستان بودم – پس از سه یا چهار روز، آنها کنترل سراسر افغانستان را به دست گرفتند. من فقط برای خودم نگران نبودم، نگران مردمم بودم، نگران همه چیز بودم. زیرا اولین باری که آنها به کشور من آمدند [در سال ۱۹۹۶] همه چیز را برای زنان متوقف کردند، همه چیز – مدرسه، ورزش. چه چیزی برای زنان باقی می ماند؟ همه چیز را بستند.»
فریبا گفت امیدوار است که عملکرد او در المپیک پاریس – یا حتا حضور او – به مقابله با این ایده کمک کند که زنان و دختران جایی در دنیای ورزش حرفه ای دارند.
او گفت: «شما میتوانید با هم این ذهنیت را تغییر دهید.» این دوچرخهسوار همچنان میگوید که تلاش میکند تا نشان دهد که دوچرخه سواری کار خوبیست و همه میتوانند آنرا انجام دهند. این ورزش تنها برای مردان نه؛ بلکه برای زنان و دختران نیز است.
خواهران هاشمی در حالی به نمایندگی از افغانستان به میدان میرود که طالبان پس از به دست گرفتن قدرت، بر آزادیهای اساسی زنان و دختران محدودیتهای زیادی وضع کرده است. از جملهی این محدودیت ممنوعیت ورزش دختران نیز میباشد.
پیش از آغاز بازیهای المپیک، اتل مشوانی، سخنگوی اداره تربیت بدنی و ورزش طالبان گفت که ورزش دختران در افغانستان ممنوع است و این گروه ورزشکاران زن را به رسمیت نمیشناسد.