نشست کانگرس آمریکا؛ نگاهی به وضعیت زنان زیر سایه‌ی محدودیت‌های طالبان

حدیث حبیب‌یار 

کمیسیون حقوق بشر کانگرس آمریکا، نشستی را با حضور فعالان حقوق بشر، فعالان حقوق زن و جامعه‌ی مدنی افغانستان، درباره‌ی وضعیت زنان و دختران افغانستانی برگزار کرد. برگزار کننده‌گان در این نشست از جامعه‌ی جهانی و سازمان‌های بین‌المللی، خواستار پاسخ‌گو کردن طالبان در برابر عمل‌کردهای شان علیه زنان شده‌اند.

هیدر بار، معاون بخش زنان دیده‌بان حقوق بشر در سخن‌رانی‌اش در این نشست گفته‌است که طالبان باید به‌خاطر “جنایت‌هایی” که مرتکب شده‌اند، پاسخ‌گو باشند. وی هم‌چنین تاکید کرده که آپارتاید جنسیتی در افغانستان،  از سوی جامعه‌ی جهانی به‌رسمیت شناخته شود.

او افزوده‌است: “به سه‌سالگی طالبان نزدیک می‌شویم. در این مدت آنان به شدیدترین نحو حقوق زنان افغانستانی را پای‌مال کرده‌اند”.

بانو بار، بیان کرد که “وضعیت زنان افغانستانی، بدون هیچ نوع تعارفی شوکه‌کننده و نگران‌کننده است”. او گفت که صحبت‌های دیپلومات‌های غربی درباره‌ی وضعیت زنان در نشست‌های خصوصی با طالبان در عمل چیزی را تغییر نداده است.

معاون بخش زنان دیده‌بان حقوق بشر، هم‌چنان کنار گذاشتن نمایندگان زنان در نشست سوم دوحه را یک “پیروزی” برای طالبان توصیف کرد.

از سوی هم جیسون کرو، عضو مجلس نمایندگان آمریکا نیز در این نشست از طالبان می‌خواهد که به حقوق زنان و دختران افغانستانی، احترام بگذارند و به قتل‌های فراقانونی در این کشور پایان دهند.

او می‌افزاید که اگر گروه طالبان به‌دنبال مشروعیت بین‌المللی هستند، باید به عمل‌کرد‌‌های خود علیه زنان‌ و صادر کردن فرمان‌های محدود کننده‌ بالای آنان نقطه‌ی پایان بگذارند. “این چیزی است که آمریکا و دیگر کشورهای جهان از طالبان می‌خواهند”.

آقای کرو افزوده که این به نفع امریکا می‌باشد که در راستای آوردن اصلاحات در افغانستان تلاش کند؛ ولی این مربوط به تصمیم طالبان است که می‌خواهد جامعه‌ی جهانی با این گروه چگونه برخورد کند.

وی گفت: “اگر طالبان می‌خواهند در راه به‌رسمیت‌ شناخته‌شدن بروند، باید رفتار خود را اصلاح کنند، به زنان و دختران حق بدهند، قتل‌های فراقانونی را متوقف کنند و به تعهدات خود پابند باشند و مطابق آن عمل کنند، چیزی که ما و تمام جهان از طالبان می‌خواهیم”.

او هم‌چنین تاکید کرد که حفاظت از جمعیت آسیب‌پذیر و حمایت از حقوق بشر در افغانستان برای امریکا تنها یک مسئولیت اخلاقی نیست؛  بلکه با امنیت ملی امریکا مرتبط است.

این عضو پارلمان امریکا گفته‌است که اگرچه این کشور در حال حاضر حضور نظامی در افغانستان ندارد؛ ولی هرچه برای کمک به افغانستان در توان دارد دریغ نخواهد کرد تا به‌سوی آینده‌ی بهتر حرکت کند.

خواست‌ها بر جرم‌انگاری “آپارتاید جنسیتی” در افغانستان

هم‌چنان در این نشست کمیسیون حقوق بشر کانگرس آمریکا، شماری از فعالان حقوق زن افغانستانی، از جامعه‌ی جهانی می‌خواهند که هرچه زودتر به‌خاطر تأمین حقوق زنان و دختران، اقدام‌های جدی را روی دست بگیرد و آپارتاید جنسیتی در افغانستان را جرم‌انگاری کند.

وحیده امیری، زن معترض و فعال حقوق زن که تجربه‌ی زندان طالبان را نیز دارد در سخن‌رانی خود در این نشست می‌گوید که اعضای کمیته‌ی حقوق بشر کانگرس آمریکا، باید برای حمایت از زنان و دختران افغانستانی، اقدام‌های بیش‌تری را روی دست گیرند.

وحیده امیری


او خطاب به اعضای این کمیته گفت: “از شما می‌خواهم آپارتاید جنسیتی حاکم بر افغانستان را به‌عنوان جنایت علیه بشریت به‌رسمیت بشناسید. طالبان را به عنوان حاکمان یک نظام آپارتاید جنسیتی به رسمیت بشناسید. این صدا، صدای مردم، زنان و کودکان افغانستان است”.

بانو امیری افزوده که رفتار طالبان در برابر گروه‌های قومی، زبانی و جنسیتی در افغانستان خلاف تمام “ارزش‌های انسانی و دموکراتیک” است. او گفت که گروه طالبان در‌پی حذف و پاک‌سازی تک‌تک افراد و گروه‌های “غیرخودی” استند.

وی هم‌چنان در ادامه‌ی سخن‌رانی‌اش می‌گوید: “بخشی از ستم طالبان بر زنان و دختران افغانستان و سیاست‌های سرکوب این گروه با حمایت امریکا ممکن شده است”. او گفت که حکومت امریکا باوجود هشدار زنان و دیگر جریان‌های دموکراتیک افغانستان، با باور به تغییرپذیر بودن طالبان با این گروه وارد گفت‌وگو شد و با آنان پیمان صلح بست.

او گفته‌است که در سه سال گذشته حکومت امریکا میلیون‌ها دالر از پول مالیه دهندگان امریکایی را تحت عنوان کمک‌های بشردوستانه در خدمت طالبان قرار داده است. “از اعضای کانگرس می‌خواهم که اجازه ندهند پول مالیه دهندگان امریکایی در خدمت این گروه قرار گیرد”.

انتقاد از ممنوعیت‌های روزافزون طالبان


در همین حال میترا مهران، یکی دیگر از فعالان حقوق زن افغانستانی، در این نشست گفته که طالبان از زمان به‌قدرت رسیدن حقوق زنان و دختران را “قدم‌به‌قدم” محدودتر کرده‌اند و اکنون زنان حق اشتغال، آموزش و آزادی‌بیان را ندارند.

میترا مهران


او نیز از  کمیسیون حقوق بشر کانگرس آمریکا خواسته‌است که آپارتاید جنسیتی را به‌عنوان “جنایت علیه بشریت” به‌رسمیت بشناسد.

وی هم‌چنان در ادامه‌ی سخن‌رانی خود ممنوعیت کار زنان را در سازمان‌های غیردولتی، از بین بردن خانه‌های امن برای زنان و دختران قربانی خشونت و لغو فعالیت تمام نهادهای حامی زنان را بخشی از “سیاست سرکوب” طالبان خواند.

بانو مهران بیان کرده که زنان و دختران افغانستانی، دست‌رسی به‌عدالت ندارند و اعتراض آنان به شرایط موجود به “شکنجه و زندان” منجر می‌شود. او به گزارش سازمان عفو بین‌الملل نیز اشاره کرد که از زمان بازگشت طالبان به‌قدرت، زنان معترض “ناپدید و بازداشت” شده و در حبس مورد “بدرفتاری و شکنجه” قرار گرفته‌اند.

وی از آمریکا می‌خواهد که به صداهای زنان افغانستانی گوش دهد و نگذارد که خاموش شوند. مهران تاکید کرد: “به‌صدای زنان در داخل و خارج افغانستان باید گوش داده شود، نهادهای زنان در داخل حمایت شود و منابع لازم تخصیص داده شود تا موارد نقض حقوق بشر علیه زنان مستند و حفظ شود تا در آینده در محاکم استفاده شود”.

این فعال حقوق زن نیز از جامعه‌ی جهانی و سازمان‌های بین‌المللی می‌خواهد که گروه طالبان را در برابر “جنایت‌های” آنان علیه زنان و دختران پاسخ‌گو سازند.

کمیسیون حقوق بشر کانگرس آمریکا، روز (سه‌شنبه، ۹ اسد) نشستی را درباره‌ی وضعیت زنان و دختران افغانستانی، برگزار کرد.

هیدر‌ بار، معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر، رینا امیری، نماینده‌ی ویژه‌ی امریکا در امور زنان افغانستان، وحیده امیری و میترا مهران، فعالان حقوق زن و برخی شخصیت‌های دانشگاهی در این نشست حضور داشتند.

کمیسیون حقوق بشر آمریکا گفته‌است که با روی کار آمدن طالبان در آگست ۲۰۲۱ تاکنون وضعیت زنان و دختران به‌طرز چشم‌گیری “بدتر” شده‌است.

در این نشست شرکت کننده‌گان، وضعیت کنونی زنان و دختران افغا‌نستانی را تشریح و توصیه‌هایی را به کانگرس امریکا ارایه کرده‌اند.

این نشست در حالی برگزار می‌شود که زنان و دختران افغانستانی در آستانه‌ی سه ساله شدن محدودیت‌های طالبان قرار دارند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا