رینا امیری، فرمانهای طالبان در برابر زنان را “فاجعهبار” خواند
لیدا بارز
رینا امیری، نمایندهی ویژهی امریکا برای حقوق بشر در افغانستان در نشستی دربارهی وضعیت زنان و دختران این کشور در کانگرس ایالات متحده گفته است که دستورهای طالبان طی سه سال اخیر در برابر زنان «فاجعهبار» بوده است.
خانم امیری در جلسهی کانگرس امریکا که روز سهشنبه، ۹ اسد، برگزار شده بود، گفته است که «عادیسازی روابط با طالبان مشروط به رعایت حقوقبشر باشد».
وی بیتفاوتی در برابر نقض حقوق زنان توسط طالبان را برای وضعیت حقوق بشر در جهان خطرناک دانست.
این دیپلمات امریکایی همچنین در این نشست افزوده است که زنان و دختران «متحمل اصلی بحران اقتصادی و انسانی» در افغانستان هستند.
در همین حال نمایندهی ویژه ایالات متحده برای حقوق بشر افغانستان میگوید که طالبان در سه سال پسین به صورت ریشهای ارزشهای که بعد از دو دهه مردم افغانستان به آن دست یافته بودند را نابود کردند.
رینا امیری گفته است که طالبان در حاکمیت خود در سه سال گذشته، مرتکب نقض سیستماتیک حقوق زنان، اقلیتهای قومی- مذهبی، آزادی بیان، خشونت علیه مقامات و نیروهای امنیتی حکومت پیشین شده است.
او افزوده است: «برخورد طالبان با زنان و دختران فاجعهبارتر از دیگران بوده و این اقدامات طالبان مصداق آزار جنسیتی است».
وی با استناد به گزارش ماه جون ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان گفته است که مجموعهی احکام طالبان به نقض حقوق نظاممند زنان منجر شده و مسیر پیشرو را برای نهادهای بینالمللی دشوار ساخته است.
نمایندهی امریکا از تحریمهای سازمان ملل برای ۱۳۵ فرد و پنج نهاد مرتبط با طالبان، به عنوان سازوکارها و ابزار فشار بینالمللی بر طالبان و پاسخگوسازی آنان یاد کرد.
او از «تماشاگری جهان» انتقاد کرد و گفته که «حمایت از حقوقبشر فقط یک الزام اخلاقی نیست بلکه یک ضرورت استراتژیک است» و رعایت حقوق زنان جز جداییناپذیر منافع کشورهای دنیا است.
رینا امیری تاکید کرده است که جهان باید اطمینان پیدا بکند که افغانستان نباید دوباره به پناهگاه امن برای تروریستان مبدل شود.
کمیسیون حقوق بشر کانگرس امریکا در آستانهی سومین سالگرد سقوط دولت افغانستان، روز سهشنبه نشستی را دربارهی حقوق زنان و دختران افغانستانی برگزار کرد.
در این نشست، رینا امیری، نمایندهی ویژهی امریکا برای زنان افغانستانی، هدر بار، معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر، وحیده امیری و میترا مهران دو فعال حقوق بشر از افغانستان شرکت کردند.