انتقاد زنان از سکوت جهان در برابر “آپارتاید جنسیتی” در افغانستان
حدیث حبیبیار
در ادامهی خواستها، مبنی بر بهرسمیت شناسی آپارتاید جنسیتی در افغانستان، شماری از فعالان حقوق زن میگویند که آپارتاید جنسیتی در این کشور بهمعنی “تبعیض علیه زنان، بدون عواقب قانونی برای عاملان آن” است و از جامعهی جهانی و سازمانهای بینالمللی میخواهند که هرچه زودتر به سکوت خود در برابر عملکردهای طالبان پایان دهند.
این فعالان در یک نوار تصویری که از سوی کمپاین جهانی “مبارزه علیه آپارتاید جنسیتی” در افغانستان و ایران در صفحهی اجتماعی اکس نشر شده، عملکردهای جمهوری اسلامی ایران و طالبان را در برابر زنان، “جنایت علیه بشریت” عنوان کردهاند.
آنان میافزایند: “آپارتاید جنسیتی بهمعنی سلب هویت مستقل زنان در تمام دوران زندگی، زن را نیمهی مرد دانستن و بهمعنی قانونی دانستن ازدواج کودکان است”.
این فعالان حقوق زن از کشورهای جهان میخواهند که هرچه زودتر بهخاطر تأمین حقوق زنان افغانستانی و ایرانی، آپارتاید جنسیتی را بهعنوان “جنایت علیه بشریت” جرمانگاری کنند.
همزمان با این شماری از مدافعان حقوق بشر در نشستی که از سوی موسسهی خاورمیانه بهمنظور “تدوین آپارتاید جنیستی بهعنوان جنایت علیه بشریت در افغانستان” برگزار شده، تاکیده کردهاند که آپارتاید جنیستی در این کشور “تنها یک موضوع قانونی نیست، بلکه یک مشکل عمیق اخلاقی و اجتماعی است”.
نازیلا جمشیدی، مدافع حقوق بشر افغانستانی، متخصص سیاستهای خارجی و توسعهی بینالمللی نیز با نشر مطلبی در برگهی اجتماعی اکساش نگاشته است که در این نشست شرکت کنندهها خواستار مبارزهی جهانی علیه “آپارتاید جنسیتی” در افغانستان شدهاند.
او میافزاید که فعالان حقوق زن و مدافعان حقوق بشر نیز در این نشست از جامعهی جهانی و سازمانهای بینالمللی میخواهند که در برابر عملکردهای طالبان علیه زنان افغانستانی، اقدامهای جدی را روی دست گیرند.
طالبان، با روی کار آمدن دوبارهی شان در افغانستان، بیشاز ۵۰ فرمان محدودکننده بالای زنان و دختران وضع کردهاند. بیشاز سه سال میشود که زنان تحت حاکمیت طالبان از تمام حقوق ابتدایی شان از جمله حق آموزش، کار، سفر، تفریح و مشارکتهای سیاسی محروم استند.
کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد، نقض حقوق اساسی زنان و دختران را مصداق “آپارتاید جنسیتی” خوانده و از مرجعهای قضایی کشورها خواستهاند تا این پدیده را بهرسمیت بشناسند.
در همین حال زنان افغانستانی و ایرانی با راهاندازی کمپاینی از سوی “اتحاد علیه آپارتاید جنسیتی” با نشر اعلامیههای متفاوتی برای گسترش صدای زنان از این دو کشور که با سیستم “آپارتاید جنسیتی” مبارزه میکنند؛ خواستار پایان دادن به این پدیده شدهاند.
این در حالیست که چندی پیش نیز شمار زیادی از فعالان حقوق زن از کشورهای مختلف حتی کشورهای غربی بهشمول آلمان و فمینیستهای اوکراینی، نیز با نشر پیامهایی همبستگی خود را با زنان در ایران و افغانستان اعلام کردهبودند.