شرایط “دشوار” زنان افغانستانی تحت «آپارتاید جنسیتی»
لیدا بارز
موسسهی «زنان کانادا برای زنان افغانستان» در یک گزارشی گفته است که «آپارتاید جنسیتی» تأثیر عمیقی بر زنان و دختران افغانستانی گذاشته و جستوجوی راهحل و پیدا کردن معیار گویاتری از این «ویرانی دشوار» است.
این موسسه با نشر گزارشی از لورین اوتس، مدیر اجرایی بر اهمیت حیاتی دسترسی دختران افغانستانی و ضرورت آن برای رفاه و حقوق زنان تأکید کرده و آن را راهبردیترین مسیر بهسوی توانمندسازی و برابری خوانده است.
در گزارش منتشر شده آمده است: «وقتی از خودم میپرسم، چگونه بفهمیم که چه زمانی برنده شدهایم؟ پاسخ این است: وقتی هر یک از آن ۹.۳ میلیون دختر و زن جوان، مکتبی دارند که خودشان آن را بخوانند».
او با اشاره به یافتههای یونیسف، گفته است که افغانستان خانهی مشترک بیش از ۲۱ میلیون کودک است که تقریباً ۱۰.۵ میلیون از آنان دختر هستند که اکنون از ابتداییترین حقوق شان محروم شدهاند.
مدیر اجرایی موسسهی «زنان کانادا برای زنان افغانستان» همچنین گفته است: «با استفاده از نرخ جهانی برای محاسبه درصد کودکانی که در سن مکتب هستند، در نهایت به حدود ۹.۳ میلیون دختر رسیدیم که باید در سطح آموزش ابتدایی (تا صنف ۱۲) به مکتب بروند».
در گزارش منتشر شده گفته شده است که موسسه «زنان کانادا برای زنان افغانستان» به ایجاد فرصتهای آموزشی تاکید میکند و خاطرنشان میکند که این سازمان یک مکتب دیجیتال را برای دانشآموزان افغانستانی ساخته است.
به گفتهی این موسسه: «میزهای آن دیجیتال هستند؛ اما دانشآموزان و معلمان واقعی هستند؛ ما به اضافه کردن اتاقهای بیشتر ادامه میدهیم تا جایی که برای همه یک صندلی وجود داشته باشد».
موسسهی «زنان کانادا برای زنان افغانستان» با اشاره به فعالیتهای این سازمان، میگوید که اجماع داخلی را در مورد قدرت تحولآفرین آموزش تشکیل دادهاند.
اوتس، در این مورد گفته است: «ما میدانیم که یادگیری معنادار باید در صنف درس اتفاق بیافتد و این نیاز به چیزی بیش از پذیرش دختران دارد. آموزش و پرورش باید مرتبط و همسو با آرزوهای جوانانی باشد که میخواهند بخشی از دنیای مدرن باشند، کسانی که خواهان آموزش هستند که به آنان اختیار و فرصت بدهند».
در همین حال موسسهی «زنان کانادا برای زنان افغانستان» افزوده است که این موسسه به گسترش فرصتهای آموزشی برای کسانیکه در تلاش برای دسترسی دختران به آموزش استند، ادامه میدهد و تعهد خود را به توانمندسازی و آموزش دختران و زنان جوان افغانستانی تایید میکند.
در نزدیک به سه سال گذشته، صدها هزار دختر بالاتر از صنف ششم در افغانستان از آموزش رسمی منع شدهاند. طالبان همچنین محدودیتهای وسیعی را در کار و گشتوگذار زنان در فضایی عمومی وضع کردند.