زنان آسیبپذیر از “تبعیض جنسیتی و سیستماتیک” در افغانستان
لیدا بارز
دبیرکل سازمان امنیت و همکاری اتحادیهی اروپا (اواسسیای) در گزارشی گفته است که نهادینهسازی تبعیض جنسیتی بهطور وسیع و سیستماتیک از سوی طالبان، زنان و دختران را در افغانستان و همچنین جامعهی این کشور را در وضعیت «بسیار آسیبپذیر» قرار میدهد.
هلگا ماریا اشمید، دبیرکل امنیت و همکاری اتحادیهی اروپا، گزارشی را از وضعیت حقوق بشر و زنان در افغانستان عصر روز جمعه، ۵ اسد در حضور نمایندههای این سازمان ارایه کرد. او در این گزارش گفته است که نقضهای حقوق بشری سیستماتیک در برابر زنان و دختران ممکن است به آزار و اذیت جنسی تبدیل شود که بر اساس اساسنامهی رم دادگاه بین المللی کیفری که افغانستان نیز عضو آن است، جنایت علیه بشریت شمرده میشود.
در گزارش منتشر شده آمده است: «احترام کامل به حقوق بشر و آزادیهای اساسی زنان و دختران و مشارکت برابر و معنادار آنان در جامعه نه تنها به خودی خود هدف است، بلکه پیش نیاز توسعهی پایدار اقتصادی و سیاسی، انسجام اجتماعی، ثبات و صلح است».
وی در گزارش خود نگاشته است: «زنان و دختران همچنین از زندگی عمومی حذف میشوند. آنان از حقوق ابتدایی خود، از جمله حق آموزش، کار، و آزادی گشتوگذار محروم هستند».
در گزارش دبیرکل سازمان امنیت و همکاری اروپا همچنین آمده است که وضعیت وخیم بشری در افغانستان و نقض شدید حقوق بشر توسط طالبان، بهویژه نقض حقوق زنان، نگرانی شدید اتحادیهی اروپا را بههمراه دارد.
در همین حال اتحادیهی اروپا از گزارش دبیرکل سازمان امنیت و همکاری این اتحادیه استقبال کرده و نقض سیستماتیک حقوق بشر از سوی طالبان را یکبار دیگر محکوم کردهاند.
این اتحادیه از طالبان خواسته است تا به حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران و اقلیتهای قومی و مذهبی احترام بگذارند.
از زمان بازپسگیری کنترول افغانستان در سال ۲۰۲۱، طالبان نسخهی سختگیرانهتری از حکومت دهه ۱۹۹۰ خود را اجرا کرده است. آنها بیش از ۶۰ فرمان صادر کردهاند که بهطور «وحشیانه» به حقوق زنان به شیوهای نهادینه شده برای حفظ سلطه با حذف زنان از زندگی روزمره ادامه میدهند.