انتقادهای سیاستمداران: دیدار رییس سازمان بهداشت با وزیر طالبان ریاکارانه است
حدیث حبیبیار
دیدار و گفتوگوی تدروس ادهانوم قریسوس، رییس سازمان جهانی بهداشت با نورجلال جلالی، وزیر صحت طالبان در مورد تضمین دسترسی زنان و دختران افغانستانی به فرصتهای شغلی و آموزشی، با واکنشهای تند شماری از سیاستمداران و فعالان حقوق زن روبهرو شدهاست. آنان این دیدار را “ریاکاری” خوانده و میگویند که سازمان جهانی بهداشت با فراهم کردن زمینهی چنین دیدارهای، محدودیتهای گروه طالبان که باعث کمبود پزشکهای زن و میزان بالای مرگومیر مادران شده را نادیده میگیرد.
نبیله مصلح، معین پیشین وزارت امور زنان افغانستان در برگهی اجتماعی اکساش از این دیدار انتقاد کرده و آن را “طعنهآمیز و ریاکاری” خوانده است.
او میگوید: “جای تأسف است که سازمان جهانی بهداشت، میزبان وزیریست که با احکام قبلی خود مانع آموزش دختران شدهاست”.
وی خطاب به رئیس سازمان جهانی بهداشت نگاشته که میزان مرگومیر مادران بهدلیل محدودیتهای روزافزون طالبان، دسترسی محدود زنان به خدمات مراقبتهای بهداشتی و کمبود پزشکهای زن “بدتر” شدهاست.
از سوی هم نصیراحمد اندیشه، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در شواری حقوق بشر نیز گفته که ملاقات با طالبان که تحت تحریم سازمان ملل میباشد، برای هدف بشردوستانه مسالهی جدایست؛ اما به گفتهی وی نشر چنین دیدار “با افتخار به عنوان ابزار تبلیغاتی برای آنان ظاهراً پست و توهین” به میلیونها نفر در افغانستان است.
همچنان شمار دیگری از فعالان حقوق زن، با اشاره به کشته شدن واکسیناتورهای بیماری فلج اطفال در افغانستان، تاکید میکنند که سازمان جهانی بهداشت، باید طالبان را بهدلیل ممنوعیت کاری واکسیناتورها پاسخگو سازد.
شعیب رحیم، مشاور ارشد حکومت پیشین در امور صلح در واکنش به این دیدار گفته که طالبان با “کشتن و ترور واکسیناتورها”، دو دهه است که فلج اطفال را در این کشور افزایش داده است. “شرماور است، با طالبانی گفتوگو کردن که کارگران فلج اطفال را میکشتند”.
همچنان معصومه خاوری، فعال حقوق زن در برگهی اجتماعی اکساش نگاشته که سازمان جهانی بهداشت هرچه زودتر باید طالبان را در برابر ممنوعیت کاری واکسیناتورها بهویژه زنان پاسخگو سازد.
او خطاب به این سازمان میافزاید: “آیا تا حال به این فکر کردید که چرا فلج اطفال در بیست سال گذشته علیرغم همهی تلاشهای صورت گرفته علیه آن در افغانستان ریشهکَن نشدهاست؟ یا از طالبان در این گفتوگو پرسیدید که چرا واکسیناتورهای فلج اطفال اجازهی کار را ندارند؟”
از سوی دیگر نرگس نهان، وزیر پیشین معادن و پترولیم در صفحهی خود بیان کرده که اصل کمکهای بشردوستانه، “پرداختن به رنجهای انسانی است نه برای ترویج سرکوبگران”.
بانو نهان نوشت: “تعامل با طالبان برای خدمت به مردم افغانستان قابل درک است؛ اما من هنوز نتوانستم درک کنم که چرا بازیگران بینالمللی با افتخار در کنار طالبان عکس منتشر میکنند؟”
تدروس ادهانوم قریسوس، رییس سازمان جهانی بهداشت گفته است که با نورجلال جلالی، وزیر صحت طالبان دیدار و در مورد تضمین دسترسی زنان و دختران افغانستانی به فرصتهای شغلی و آموزشی گفتوگو کرده است.
آقای ادهانوم، در این دیدار تاکید کرده که سازمان جهانی بهداشت به حمایت از همهی مردم افغانستان بهویژه زنان و کودکان ادامه میدهد تا نیازهای صحی آنان برآورده شود.
تدروس ادهانوم قریسوس افزوده که در مورد دسترسی زنان به کار و آموزش با آقای جلالی صحبت کرده و همچنان بر تأثیر قابل توجهی که این فرصتها میتواند بر توانمندسازی زنان و تقویت توسعهی کلی اجتماعی-اقتصادی در افغانستان داشته باشد، نیز تأکید کرده است.
نورجلال جلالی، به تازگی از سوی هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان بهعنوان وزیر صحت این گروه منصوب شده است. گروه طالبان، در لیست تحریم سازمان ملل متحد قرار دارد؛ اما این مقام طالبان به سویس سفر کرده است.
گفتنیست که با روی کار آمدن دوبارهی طالبان در آگست ۲۰۲۱ در افغانستان و وضع ممنوعیتها بالای زنان از جمله ممنوعیت آموزش، کار، سفر بدون محرم، دسترسی مردم این کشور بهویژه زنان و کودکان به مراقبتهای بهداشتی محدود شدهاست.
این در حالیست که چندی پیش سازمان جهانی بهداشت، از افزایش آمار مرگومیر مادران در افغانستان ابراز نگرانی کرده و دسترسی زنانباردار، کودکان سوءتغذی و مادران شیرده را به کمکهای بشردوستانه دشوار عنوان کرده بود.