انتقاد زنان از روی‌کرد تعاملی جهان با طالبان

آی‌نور سعیدپور

شماری از زنان معترض بار دیگر از روی‌کرد تعاملی جامعه‌ی جهانی با طالبان انتقاد کردند. آنان می‌گویند نقض حقوق بشر به‌ویژه حقوق زنان و دختران به گونه‌ی گسترده در حاکمیت رژیم طالبان جریان دارد و رهبران این گروه به دلیل «جنایت‌های بشری» محاکمه شوند.

گروهی اعتراضی زنان موسوم به «جنبش صدای زنان افغانستان»، از سیاست‌های جهانی در برابر وضعیت افغانستان انتقاد کرده و گفته‌اند که هرگونه تعامل با طالبان را «تحریم» می‌کنند.

قدریه ر ضایی، یکی از اعضای این جنبش در نوار تصویری می‌گوید که هرنوع نشستی که به منظور تعامل با طالبان در هرجای جهان برگزار می‌شود و در آن حضور مردم افغانستان به‌ویژه زنان و دختران نادیده گرفته شود؛ «خیانت» در حق مردم است.

خانم رضایی هم‌چنان با اشاره به سومین نشست دوحه که میان نمایندگان طالبان، سازمان ملل و نمایندگان کشورهای مختلف در قطر برگزار شد؛ می‌گوید که زنان معترض این نشست و نتایج آن‌را نیز تحریم کرده است. «برای جهان و جهانیان شرم‌آور است که زیر پای گروه تروریستی که در فهرست سیاه سازمان ملل قرار دارد؛ فرش سرخ می‌کند و با آن‌ها تعامل و گفت‌وگو می‌کنند.»

این زن معترض، از طالبان به عنوان نقض کنندگان حقوق بشر یاد کرده و تاکید دارد که رهبران این گروه به دلیل عمل‌کرد شان در بیست سال گذشته به‌ویژه پس از حاکمیت دوباره‌ی شان باید محاکمه شوند. 

سازمان ملل، سومین نشست دوحه درباره‌ی افغانستان را در تاریخ 30 جون تا اول جولای در قطر برگزار کرد. سازمان ملل متحد با پذیرش شرط طالبان، زنان را از حضور در این نشست و هم‌‍چنان مسایل حقوق بشری را نیز از آجندای بحث حذف کرده بود. هرچند این نهاد، پس از پایان نشست‌ها و بحث‌های اصلی در دوم جولای نشستی را با شماری از نمایندگان جامعه‌ی مدنی برگزار کرد؛ اما زنان معترض، فعالان حقوق بشر و حزب‌های سیاسی این نشست را برای بحث در مورد وضعیت حقوق بشری بسنده نداسته و آن‌را ناکام عنوان کردند. 

سحر عالمی، یکی دیگر از اعضای این جنبش اعتراضی نیز از برگزاری نشست‌ها و حضور نمایندگان طالبان در آن انتقاد کرده و می‌افزاید که این نشست با هدف «حمایت از تروریست‌ها و نقض حقوق بشر» برگزار می‌شود.

هدیه صاحب‌زاده، رهبر جنبش صدای زنان افغانستان نیز در نوار ویدیویی می‌گوید که وی آرزو دارد که روزی آنان در افغانستان شاهد آزادی باشند. وی می‌افزاید که آنان به امید روزی استند که هیچ تهدیدی در افغانستان برای هیچ فردی وجود نداشته باشند و همه بتواند به‌گونه‌ی آزادانه به مکتب بروند.

طالبان پس از آن‌که برای بار دوم در اگست 2021، قدرت را به‌دست گرفت؛ با صدور بیش از 50 فرمان زنان و دختران را در بعدهای وسیع محدود کرد. زنان اکنون در حاکمیت این گروه از ابتدایی‌ترین حقوق شان نیز محروم اند. 

شماری از فعالان حقوق بشری و گزارش‌گران سازمان ملل، رفتار طالبان با زنان و دختران را «آپارتاید جنسیتی» عنوان کرده اند. هم‌چنان برخی از زنان معترض و فعالان حقوق زن با راه‌اندازی کارزاری خواستار به رسمیت‌شناسی «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان شده و هم‌چنان از سازمان‌های حقوق بشری و جامعه‌ی جهانی خواسته اند که طالبان را در برابر رفتار شان مورد پاسخ‌گویی قرار داده و آن‌ها را به دادگاه کیفری لاهه معرفی کند. 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا