استقبال جهان از مبارزهی زنان در برابر طالبان
لیدا بارز
روزنامهی اورشلیمپست نگاشته است که در پی ممنوعیتهای طالبان بر آموزش دختران و کار زنان، شماری زیادی از زنان افغانستانی بدون حمایت کشورهای غربی، مجبور شدهاند تا دست به مقاومت در برابر این گروه زده و شبکههای کوچک اعتراضی را برای مبارزه برای حقوق شان ایجاد کنند.
این روزنامه امروز دوشنبه، ۲۵سرطان، با نشر خبرنامهای در مورد وضعیت زنان و دختران تحت حاکمیت طالبان گفته است که دختران پس از صنف ششم در کشور مجاز به ادامهی آموزش نیستند. آنان نه تنها از آموزش در دانشگاه منع شدهاند؛ بلکه طالبان مکتبهای متوسطه را نیر بهروی زنان بستهاند.
اورشلیمپست نگاشته است که زنان افغانستانی برای بهدست آوردن حقوق شان مبارزه میکنند. در گزارش این روزنامه همچنین آمده است که آنان تسلیم محدودیتهای طالبان نشده و با «عدم حمایت غرب» به چنین ابتکاری (ایجاد جنبشهای اعتراضی) تشویق شدهاند.
در گزارش منتشر شده از سوی این روزنامه از مبارزه و اعتراضهای جنبشهای زنان معترض افغانستانی استقبال شده و بهطور نمونه از جنبش اعتراضی زنان موسوم به «شنبههای ارغوانی» نام برده و آورده است که این جنبش «هر هفته تظاهرات مسالمتآمیز را سازماندهی میکند».
از سوی هم مریم معروف آروین، بنیانگذار این جنبش در مصاحبهی به دویچه وله گفته است: «ما فقط میتوانیم به خودمان تکیه کنیم».
در این گزارش آمده است که خانم آروین از تصمیم سازمان ملل برای مذاکره با طالبان بدون حضور زنان در سومین نشست دوحه «خشمگین» شده است.
وضعیت زنان و دختران پس از روی کار آمدن طالبان در قدرت، وخیمتر شده است. طبق دستور طالبان کارمندان زن از کار در ادارههای دولتی و همچنین از نهادهای خارجی منع شدهاند.
گفتنی است که بیشتر این زنان که بیکار شدهاند، نانآور خانوادههای شان بودند که با وضع محرومیتهای طالبان خانهنشین شدهاند.
سازمان ملل متحد وضعیت حقوق بشری در افغانستان را رو به وخامت خواند و گفته است که کمکرسانی در این کشور بدون حضور زنان تقریبا ناممکن است. طبق گزارش سازمان ملل، تنها ۳ درصد از جمعیت کشور در فقر زندگی نمیکنند.
این در حالیست که ذبیحالله مجاهد، سخنگویی طالبان حقوق زنان را «یک موضوع داخلی» دانسته و حق مداخله به کشورهای خارجی را نمیدهد.