حدود “۵۰۰ زن” پشت میلههای زندان طالبان
لیدا بارز
همزمان با نشر اعترافهای زنان از شکنجه و خشونت در زندانهای طالبان، ادارهی تنظیم امور زندانهای این گروه اعلام کرده است که شمار زندانیان در افغانستان تحت ادارهی طالبان نزدیک به نه هزار نفر میرسد که ۵۰۰ نفر آنان را زنان تشکیل میدهد.
محمد یوسف مستری، مسوول این اداره، در مصاحبه با تلویزیون ملی تحت کنترل طالبان که در روز شنبه، ۲۳ سرطان منتشر شد، گفته است که بسیاری از این افراد در پیوند به «قضایای جنایی» زندانی شدهاند.
طالبان رقم ۵۰۰ نفری از زنان در زندانهای این گروه را در خالی منتشر کردهاند که بارها از وجود زنان در زندانهای شان انکار کردهاند.
در همین حال چند ماه پیش حبیبالله بدر، معاون نظامی ادارهی زندانهای طالبان گفته بود که ۸۰۰ زن در زندانهای این گروه در سراسر افغانستان، بسر میبرند.
وی با ذکر رقم زندانیان زن، گفته بود که در زندانهای طالبان «هیچ زندانی سیاسی نیست» و لتوکوب یا شکنجه آنان را نیز رد کرد.
آقای بدر افزوده بود که هر گونه بدرفتاری از سوی نیروهای این گروه با زندانیان به نهادهای عدلی و قضایی معرفی میشوند.
مقامهای طالبان در حالی از کاهش رقم زندانیان زن سخن میگویند که این گروه هشت ماه پیش در ختم سال ۱۴۰۲، در برنامهی «حسابدهی دولت به ملت» با تلویزیون ملی، گفته بودند که ۶۶ هزار زندانی در زندانهای آنان نگهداری میشوند که از آن میان ۲ هزار آن را زنان و کودکان شامل استند.
این در حالیست که دفتر سازمان ملل متحد در ماه سرطان سال پیش، شمار زندانیان طالبان را ۱۵ هزار نفر گزارش داده بود. یوناما در این گزارش تایید کرده بود که طالبان زندانیان را «شکنجه میکند» و «شوک برقی» میدهند.
نمایندگی سیاسی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) در گزارشی دیگر در ماه سنبله ۱۴۰۲، دربارهی شکنجهی زندانیان تحت توقیف طالبان، اظهار نگرانی کرد.
در همین حال سازمانهای حقوق بشری بارها گفتهاند که طالبان پس از بازگشت به قدرت در افغانستان در نزدیک به سه سال گذشته، دست به بازداشتهای خودسرانه و غیرقانونی زدهاند.
این نهادها همچنین بیان کردهاند که متهمان بهویژه زنان معترض و فعالان حقوق زن، در زندانهای طالبان به روند دادرسی شفاف و وکیل مدافع دسترسی ندارند. طالبان حق وکالت را نیز از زنان گرفته است.
در تازهترین مورد، رییسه یزدانپرست، که در ریاست ۰۵۰ امنیت ملی جمهوری مدیر بخش زنان بود؛ دست به افشاگری شکنجههای طالبان در زندانها زده و گفته که از سوی نیروهای طالبان بازداشت و یکونیم ماه را در زندان این گروه تحت شکنجه قرار گرفته است.
خانم یزدانپرست در صحبت با رسانهها تاکید کرده است که طالبان وی را با «میل تفنگ، مشت و لگد» مورد شکنجه قرار داده است
در مورد دیگر زرمینه پریانی، فعال حقوق زن و از زنان معترض که تجربهی زندان طالبان را نیز دارد؛ از سیاستهای طالبان در برابر زنان و سکوت افکار عمومی در برابر این رفتارها انتقاد کرد. خانم پریانی گفته که طالبان وی و زنان دیگر را در زندانهایشان برهنه کردهاند.
خانم پریانی با اعتراف از تجربهی زندان رفتناش در یک نوار تصویری که در رسانههای اجتماعی منتشر شد، گفته است که طالبان با زور او را در زندان برهنه کرده است.
در همین حال مجلهی خبری اسپکتیتور به نقل از سازمان ملل متحد ماه پیش گزارش داده است که قرار است تجاوز جنسی، تجاوز گروهی و بردهداری جنسی بر زنان در زندانهای طالبان از سوی سازمان ملل متحد تحقیق و بررسی شود.
در خبرنامهای منتشر شده از سوی این مجله آمده است که گزاشهای منتشر شده از تجاوز و خشونت جنسی طالبان بر زنان زندانی در افغانستان نگرانیهای وزارت خارجهی امریکا و ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان را برانگیخته و سازمان ملل از تحقیق در این مورد خبر داده است.
در همین حال وزارت خارجهی امریکا گفته بود ۱۶ زن از ۹۰ زن زندانی در سه ولایت شمال پس از تجاوز طالبان باردار شدهاند.
ریچارد بنت، گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل نیز در این مورد گفته است: «بهطور کلی، از بدرفتاری جدی طالبان، نهتنها جنسی که ضربوشتم، تهدید و اخاذی از زنان زندانی مطلع هستیم».
وزارت خارجهی امریکا نیز اضافه کرده است که طالبان هیچ گونه میکانیزمی را برای حمایت از زنان قربانی تجاوز جنسی در نظر نگرفته است.
گزارشها از وخامت وضعیت زندانیها بهویژه زنان تحت حاکمیت طالبان، نگرانیهای زیادی را در میان نهادهای حقوق بشری برانگیخته است.
این در حالیست که شماری از رسانههای داخلی افغانستان نیز در ماه جاری گزارش دادند که در حال حاضر ۶۰ شهروند خارجی بهشمول ۱۰ زن در افغانستان تحت حاکمیت طالبان زندانیاند.