تجربه‌ی زنان از زندان‌ طالبان؛ روایتی از شکنجه‌ و خشونت

آی‌نور سعیدپور

رییسه یزدان‌پرست، که در ریاست ۰۵۰ امنیت ملی جمهوری مدیر بخش زنان بود؛ گفته که از سوی نیروهای طالبان بازداشت و یک‌ونیم ماه را در زندان این گروه تحت شکنجه قرار گرفته است.

نیروهای طالبان در ۲۵ جدی سال ۱۴۰۰ به بهانه‌ی بازرسی به خانه‌‌ی خانم یزدان‌پرست هجوم برده و وی را بازداشت کرده و با خودشان به زندان انتقال داده است.

خانم رییسه می‌افزاید که سلاح‌اش را به طالبان تحویل داده؛ اما باوجود این نیروهای این گروه او را یک‌ونیم در ریاست ۴۰ استخبارات زندانی کرده است. به گفته‌ی خانم یزدان‌پرست طالبان وی را با «میل تفنگ، مشت و لگد» مورد شکنجه قرار داده است.

این کارمند حکومت پیشین در گفت‌وگو با رسانه‌ی «افغانستان انترنشنال» مدعی شده است که طالبان به اطلاعات کارمندان پیشین امنیت ملی دست‌رسی دارند. به گفته‌وی طالبان با استفاده از این معلومات آنان را مورد پی‌گیری قرار داده، بازداشت، زندانی و شکنجه می‌کند. 

خانم یزدان‌پرست هم‎چنان گفته است که طالبان او را در سلول انفرادی نگه‌داری می‌کرده و همه‌ی نگه‌بانان زندان نیز مردان بوده است. 

او می‌افزاید که پس از یک‌ونیم، با میانجی‌گری بزرگان محلی از زندان این گروه آزاده شده و سپس از افغانستان فرار کرده است. خانم رییسه هم‌چنان گفته است که وی پس از آزادی حدود یک سال تحت درمان بوده است.

این کارمند امنیت ملی هم‌چنان گفته است که پسرش نیز یکی از کارمندان امنیت ملی پیشین بوده و پیش از حاکمیت طالبان افغانستان را ترک کرده است. 

خانم رییسه افزوده که طالبان شوهرش را که در دوره‌ی ریاست جمهوری حامد کرزی، در میدان هوایی بگرام به عنوان ترجمان کار می‌کرد؛ در سال ۱۳۸۷ کشته است. «طالبان چند بار به شوهرم هشدار دادند که با خارجی‌ها کار نکند؛ اما شوهرم اخطار طالبان را نادیده گرفت و یک روز صبح موقع رفتن به کار او را کشتند.»

طالبان پس از به دست گرفتن قدرت، به فرمان هبت‌‎الله آخندزاده، رهبرشان عفو عمومی اعلام کرد. اما این گروه از این فرمان پیروی نکرده است. در نزدیک به سه سال گذشته بارها گزارش داده شده که طالبان عفو عمومی را رعایت نکرده است.

علاوه بر این، طالبان پس از به دست گرفتن قدرت منتقدان و مخالفان شان را بازداشت و زندانی می‌کنند. این گروه هم‌چنان به گونه‌ی گسترده زنان معترض و فعالان حقوق زن را نیز بازداشت و زندانی کرده است.

این نخستین بار نیست که چنین افشاگری‌ها از زندان‌های طالبان مطرح می‌شود. پیش‌تر زرمینه پریانی، فعال حقوق زن نیز گفت که طالبان به زور «وی و زنان دیگر» را در زندان برهنه کرده است. هم‌چنان پیش‌تر روزنامه‌ی گاردین با نشر گزارشی گفته بود که زنان در زندان‌های گروه طالبان مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفته است. 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا