ملاله یوسفزی: حق آموزش دختران اولویت تعامل جهان با طالبان باشد
لیدا بارز
ملاله یوسفزی، برندهی صلح نوبل و مدافع حقوق آموزش دختران در رابطه به بسته ماندن مکتبهای دختران افغانستانی گفته است که این موضوع برای وی «شوکه کننده» است زیرا محرومیت دختران از آموزش متعلق به گذشته است؛ امأ در عصر کنونی در افغانستان دختران نزدیک به سه سال است که از این حق محروم شدهاند.
خانم یوسفزی، در صحبت با سایت خبری «آسمان» که بخشی از صحبتهایش امروز پنجشنبه، ۲۱ سرطان، در برگهی کاربری اکس منتشر شد، این گفتهها را بیان کرده است.
این مدافع حقوق آموزش همچنین بیان میکند: «دختران نه تنها صنفهای خود را از دست میدهند؛ بلکه برخی از آنان آیندهای بسیار تاریک در پیش دارند».
او میگوید: «قلبم میشکند وقتی فکر میکنم که ۱۱ سال پس از سخنرانیام در سازمان ملل، شاهد دنیایی هستیم که در آن کشوری وجود دارد که دختران پس از صنف ششم از آموزش محروم هستند. این شوکهکننده است».
یوسفزی افزوده است که در سازمان ملل متحد و بسیاری از رهبران جهان وعدهی حمایت و تعهد از آموزش دختران افغانستانی را سپردهاند. او میگوید: «این واقعاً ناامید کننده است که ما نتوانستهایم از حق آموزش دختران افغانستانی را در سه سال گذشته حفظ کنیم».
خانم یوسفزی خواستار آگاهیدهی راجع به آنچه در افغانستان میگذرد، شده است. او از کشورها خواسته است تا در این موضوع «مهم و حیاتی» در همبستگی با زنان و دختران افغانستانی همراه باشند.
وی همچنین میگوید که موضوع حقوق زنان افغانستانی باید اولویت هر گفتوگوی در سطح بینالمللی باشد و کشورها نباید روی این مسئله هیچگونه مصالحهای با طالبان داشته باشند.
در آخرین دیدار نمایندهگان کشورها در سومین نشست دوحه، زنان و جامعهی مدنی نه تنها در لیست اشتراک کنندههای این نشست دعوت نشدند؛ بلکه روی مسئلهی آموزش و بسته ماندن مکتبهای دختران بالاتر از صنف در افغانستان نیز صحبت نشد.
ملاله یوسفزی میگوید: «برای من شوکهکننده بود که زنان و دختران افغانستانی بهشمول جامعهی مدنی از این گفتوگوها کنار گذاشته شده بودند».
بهباور یوسفزی در چنین نشستهای در غیاب زنان افغانستانی تصمیمگیری میشود که این برای آنان نگران کننده است و این تعاملات «اصولی نیست».