واکنش زنان به نشست حاشیهای دوحه؛ «توهین به بشریت است»
لیدا بارز
گروه اعتراضی زنان موسوم به «جنبش روزنهی آزادی زنان افغانستان» در واکنش گفتههای مدینه محبوبی مبنی بر تعامل جهان با طالبان، گفتهاند که شرکتکنندههای نشست حاشیهای دوحه تحت نام جامعهی مدنی و زنان، نمایندههای زنان و مردم افغانستان نیستند.
پس از پایان سومین نشست دوحه، واکنش ها و انتقادها نسبت به آن همچنان ادامه دارد. اعضای جنبش روزنهی آزادی زنان افغانستان» امروز جمعه، ۱۵ سرطان، با فرستادن بیانیهای به خبرگزاری بانوان افغانستان، گفتهاند که هر گونه تعامل با طالبان، «توهین به بشریت» است.
در بیانیهای منتشر شده از سوی زنان معترض آمده است که تعدادی از زنان که در نشست حاشیهای دوحه به نمایندگی از زنان افغانستان دعوت شده بودن؛ «نمایندهی ما نه بلکه لابیگران طالبان زن ستیز بودهاند» و زنان معترض گفتهاند که هر گونه «اظهار نظر آنان مردود است».
بهباور اعضای جنبش روزنهی آزادی زنان افغانستان، طالبان مشروعیت داخلی ندارند. آنان میگویند: «در سه سال گذشته دستاوردی به جز، قتل، کشتار مردم و گرفتن حق آموزش و کار از زنان، کسر معاش ،مسدود نمودن مکتبعا، دانشگاهها، حمامها، باشگاههای ورزشی، مراکز آموزشی و اماکن تفریحی، زندانی نمودن فعالین حقوق زن و شکنجه نمودن آنان، خاموش نمودن صدای زنان و معترضان، سلب تصمیمگیری از آنان و قتلهای مرموز و به وجود آوردن فضای اختناق و نفسگیر، را به مردم افغانستان ایجاد کردهاند».
در اعلامیه ذکر شده است که باوجود محدودیتهای روزافزون طالبان و نقض حقوق بشر، مدینه محبوبی با دیدن وضعیت اسفبار زنان افغانستانی، اظهارات «غیر منصفانه و غیر عادلانه» برای تعامل جهان به طالبان را داشته است.
مدینه محبوبی، یک تن از شرکتکنندههای نشست حاشیهای دوحه تحت نام فعال مدنی، از جامعهی جهانی خواسته است تا با طالبان تعامل کند. او همچنین بیان کرده است که برای تعامل با طالبان «یک مسیر راهبردی» نیاز است.
در همین حال زنان معترض عضو این جنبش میگویند که این موضوع برای آنان قابل قبول نبوده آن را «رد و محکوم» کردهاند.
سازمان ملل متحد در حاشیهای نشست دوحه، گفتوگوی را با شماری از زنان و مردان افغانستانی تحت نام «جامعهی مدنی افغانستان» در دوم جولای برگزار کرد که اشتراککنندههای این دیدار و اظهار نظرهای شان با واکنشهای در میان فعالان حقوق بشر و جنبشهای اعتراضی مواجه شد.