آموزش ۱۰۰ زن نابینا از سوی سازمان ملل در افغانستان
آینور سعیدپور
کمیسیاریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان اعلام کرده است که به ۱۰۰ زن و دختر نابینا در شرق افغانستان زمینهی کسب مهارتهای جدید، آموزش، اعتماد به نفس و استقلال بیشتر را فراهم کرده است.
این نهاد سازمان ملل با نشر گزارش تصویری از جریان آموزش این نابینایان گفته است که با همکاری موسسهی “ودان” این برنامهی آموزشی راهاندازی شده است.
کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان همچنان افزوده که برنامهای کسب مهارتها را برای نابینایان زن گسترش داده و اکنون حدود ۲۰۰ زن دیگر مصروف سپری کردن این دورهی آموزشی و کسب مهارت استند.
آمنه، از زمان تولد نابینا است. او یکی از ۱۰۰ دختری میباشد که شامل این پروژهی آموزشی بوده است. آمنه استفاده از عصا و مهارتهای راهرفتن را آموخته و اکنون بدون رهنما میتواند در خانه و یا حتا بیرون از منزل برود. علاوه بر این مهارتها او خواندن با استفاده از خط بریل را نیز یاد گرفته و از این وضعیت ابراز خرسندی میکند.
هیلی، یکی دیگر از این دانشآموزان نیز میگوید که مهارتهای جدیدی را آموخته و اکنون اعتماد به نفس بیشتر و همچنان خودش را نیز باور دارد. به گفتهی او بیشتر مردم فکر میکنند که نابینایان چیزی را نمیدانند و به آنان و استعدادهایشان باور ندارند.
آرزو، دوست دارد که پس از پایان دورهی آموزشی معلم شود تا برای زنان نابینای دیگر آموزش دهد. او، میگوید که یکی از بزرگترین هدفهایش آموزش برای دیگران، نوشتن کتاب و همچنان ایجاد کتابخانهای برای نابینایان است تا آنان در آنجا مطالعه کنند.
هرچند آمار تازهای از شمار دقیق نابینایان در افغانستان در دست نیست؛ اما یک گزارش سازمان ملل متحد که در سال ۲۰۱۶ منتشر شد، تخمین شده بود که بیش از ۴۰۰ هزار نفر در افغانستان نابینا هستند و حدود ۱.۵ میلیون نفر اختلال نابینایی دارند.
افغانستان که سالهاست درگیر بحرانهای مختلف بوده به نابینایان توجه صورت نگرفته است. اکنون که طالبان حاکمیت را در دست دارد این وضعیت بدتر شده است.
افغانستان، در سال ۲۰۱۲ عضویت کنوانسیون بینالمللی نابینایان را گرفت که این کنوانسیون را موظف میکند از خدمات صحی و آموزشی برای افراد کمبینا حمایت کند.