سازمان ملل: هدف از نشست دوحه بهرسمیتشناسی طالبان نبود
حدیث حبیبیار
سومین نشست دوحه دربارهی افغانستان، با میزبانی سازمان ملل متحد به پایان رسید. رزماری دیکارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور صلح و سیاسی در پایان این نشست گفتهاست که افغانستانِ تحت رهبری طالبان بهدلیل نقض حقوق زنان و دختران که نیمی از پیکر جامعه را تشکیل میدهند، هرگز به جامعهی بینالمللی باز نخواهد گشت.
رزماری دیکارلو، در سخنرانی اخیر خود در نشست دوحه که وبسایت سازمان ملل متحد نشر کردهاست، میگوید که تأمین حقوق زنان افغانستانی در تمام بحثهای بینالمللی یک اصل مهم برای سازمان ملل متحد است.
خانم دیکارلو گفتهاست: “نگرانیها و دیدگاههای زنان و جامعهی مدنی افغانستان پیشاز این نشست در کانون توجهی سازمان ملل قرار داشته و حضور زنان در فرآیندهای سیاسی و صلح، یک اصل راهنما برای این سازمان است”.
معاون دبیرکل سازمان ملل متحد همچنان میافزاید که در این نشست با نمایندگان گروه طالبان روی وضعیت حقوق بشری در افغانستان بهویژه حقوق زنان و دختران گفتوگو کردهاست.
او میافزاید که گروه طالبان به سازمان ملل متحد گفته بود که با زنان و جامعهی مدنی افغانستان دور میز مذاکره جمع نخواهند شد، بنابراین سازمان ملل مجبور به حذف زنان از این نشست شدهاست.
“ما در سازماندهی این نشست با یک انتخاب بسیار سخت و شاید غیرممکن روبرو بودیم. هدف ما این بود که مقامهای طالبان و فرستادگان ویژه را برای گفتوگوهای مستقیم دور هم جمع کنیم. متأسفانه، مقامهای طالبان حاضر نشدند که جامعهی مدنی افغانستان پشت میز مذاکره جمع شوند”.
وی میافزاید که زنان و جامعهی مدنی افغانستان، نقش شایستهای در شکلدادن آیندهی کشور خود دارند و آنان توانستهاند که پیشاز برگزاری این نشست صدای خود را به گوش طالبان و جامعهی جهانی برسانند.
خانم دیکارلو بیان کردهاست: “در حالی که زنان افغانستانی دور میز مذاکره نبودند، توانستهاند صدای خود را به گوش طالبان و جامعهی جهانی برسانند. من نیز مسائل مربوط به زنان این کشور را در تمام جلسههای دوحه با طالبان مطرح کردم”.
رزماری دیکارلو تصریح کردهاست که سازمان ملل متحد تحت هیچ شرایطی با گروه طالبان تعامل نمیکند و همواره تلاش خواهد کرد که یک حکومت فراگیر و همهشمول را در افغانستان بوجود بیاورد.
معاون دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد: “این نشست به معنای تعامل، عادیسازی و یا بهرسمیتشناسی طالبان نیست. در این نشست ما دربارهی ضرورت حکومتداری فراگیر و احترام به حقوق اقلیتها نیز گفتوگو کردهایم”.
او همچنان در آخر سخنرانیاش از گفتوگوی خود در حاشیهی این نشست، با شماری از فعالان حقوق زن افغانستانی نیز خبر دادهاست.
معاون دبیرکل سازمان ملل در سخنرانی خود دربارهی هویت نمایندگان زنان و جامعهی مدنی افغانستان در این گفتوگو چیزی نگفته است.
گفتیست که سومین نشست دوحه دربارهی افغانستان با رضایت سازمان ملل از نتایج آن، روز گذشته (دوشنبه، ۱۱ سرطان) به پایان رسیده و رزماری دیکارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل میزبانی این نشست را به عهده داشتهاست.
این در حالیست که چندی پیش سازمان ملل متحد از حذف زنان و جامعهی مدنی افغانستان از این نشست، خبر داده بود.