فعالان حقوق بشر: نشست دوحه خشونت در برابر زنان را تشدید میکند
حدیث حبیبیار
اتحادیهی فعالان حقوق بشر، سومین نشست سازمان ملل دربارهی افغانستان را بدون مشارکت نمایندگان واقعی زنان افغانستانی”زیانبار” خوانده و میگوید که نشست دوحه علاوه که به نفع مردم این کشور نیست، “بلکه حاکمیت غیرقانونی گروه تروریستی را مشروعیت میبخشد که نقضکنندگان حقوق زنان هستند”.
اتحادیهی فعالان حقوق بشر، امروز (دوشنبه ۱۱ سرطان) با نشر بیانیهای در حساب کاربری اکساش از تصمیم سازمان ملل مبنی بر حذف زنان از سومین نشست دوحه انتقاد کرده و نگاشتهاست که دعوت طالبان به نشستهای بینالمللی، عملکردههای این گروه را علیه زنان و دختران تشدید میکند.
در بخشی از این بیانیه آمدهاست که تعامل با طالبان و اجازهی حضور آنان در نشست دوحه به اعتبار سازمان ملل در میان شهروندان افغانستان آسیب بیشتری خواهد زد.
این اتحادیه افزود: “اگر در این نشست و گردهماییهای مشابه با آن به ریشههای بحران و نیاز به تغییر رژیم در افغانستان رسیدگی نشود، ما چنین نشستهایی را برای مردم و کشور خود زیانبار میدانیم”.
در ادامهی این بیانیه نوشته شدهاست که دعوت طالبان به میز مذاکره در قطر، سیاست مماشات سازمان ملل متحد در قبال این گروه را ادامه میدهد و برای آنان در دستیابی به اهداف شان علیه زنان و دختران کمک میکند.
همچنان اتحادیهی فعالان حقوق بشر، اعتراضهای زنان، جنبشهای اعتراضی، مدافعان حقوق بشر و جامعهی مدنی افغانستان را پیشاز این نشست، توجهی مردم افغانستان بهویژه زنان به سرنوشت آنان عنوان کردهاست.
این اعتراضات که در نشستهای دوم و سوم دوحه نسبت به نشست اول گستردهتر بودهاست، هرگونه پیشفرض را مبنی بر بیتفاوتی مردم نسبت به سرنوشت خود باطل میکند”.
همزمان با این بیانیهی اتحادیهی فعالان حقوق بشر، اعضای یک جنبش اعتراضی زنان موسوم به “جنبش روزنهی آزادی زنان افغانستان” نیز در کشور پاکستان از پیامدهای سومین نشست دوحه ابراز نگرانی کردهاند.
اعضای این جنبش با نشر یک نوار تصویری که نشان میدهد سرود میخوانند از این نشست سازمان ملل دربارهی افغانستان بدون حضور زنان انتقاد میکنند.
همچنان “جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان مقیم مشهدِ ایران” نیز با فرستادن یک نوار تصویری به رسانهها در پیوند به این نشست میگویند که جوامع بینالمللی و مدعیان حقوق بشر صدای بلند زنان افغانستانی را نمیشنوند.
آنان از جامعهی جهانی میخواهند که بهخاطر نقض حقوق ابتدایی شان با طالبان مذاکره نکند. “میخواهیم فعالیت اجتماعی کنیم، میخواهیم زندگی کنیم، میخواهیم مورد تجاوز قرار نگیریم؛ میخواهیم در خانه زندانی نباشیم”.
گفتنیست که اولین روز سومین نشست دوحه، روز گذشته بدون حضور زنان و چهرههای سیاسی مخالف طالبان در قطر برگزار و رزماری دیکارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و صلح، رهبری این نشست را بر عهده داشتهاست.
این در حالیست که از چندی به این سو شماری از مدافعان حقوق بشر، نهادهای حقوق بشری، زنان، جنبشهای اعتراضی و جامعهی مدنی افغانستان، همواره در برابر این تصمیم سازمان ملل متحد از خود واکنش نشان داده بودند.