حمایت سازمان جهانی بهداشت از ۵۰۰ هزار زن در افغانستان
آینور سعیدپور
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که در ۱۵ ولایت افغانستان به ۷۰۰ هزار نفر خدمات و حمایتهای پزشکی را ارایه میدهد که بیش از ۵۱۶ هزار نفر آن زنان استند. همچنان در بخشی از این پروژه، بیش از ۴۰۰ کارمند پزشکی را آموزش داده است.
این سازمان با نشر گزارشی نوشته است که دسترسی به خدمات بهداشتی را در مناطق دور دست و صعبالعبور افغانستان گسترش میدهد.
در حالیکه سیستم بهداشت افغانستان همواره به کمکهای جهانی وابسته بوده و از طرفی پس از حاکمیت طالبان، شکنندگی و ضعف در سیستم صحی بیشتر شده، نگرانیها و شکایتها از عدم دسترسی به کادر متخصص پزشکی و تجهیزات بهداشتی نیز وجود دارد.
سازمان جهانی بهداشت میگوید که در ۱۵ ولایت افغانستان از طریق ۱۱۳ مرکز صحی به ۷۰۰ هزار نفر خدمات و حمایتهای پزشکی را ارایه میکند. گفتنیست که ۵۱ درصد دریافتکنندگان کمکها، زیر ۲۴ سال استند.
کمکهای سازمان بهداشت بیشتر متمرکز به مناطق دور دست و محروم از خدمات پزشکی میشود. این خدمات شامل تجهیزات و داروهای ضروری بوده که به مرکزهای صحی توزیع شده است.
از این کمکها و حمایتها ۷۳۷ هزار نفر بهرهمند میشوند که ۵۱۶ هزار نفر آن زنان و ۲۲۱ هزار و ۱۰۰ نفر آن مردان است.
این سازمان علاوه بر ارایهی تجهیزات، دارو و دستمزد کارمندان بخش بهداشت در افغانستان، برای کادر پزشکی زمینهی آموزشی و ظرفیتسازی را نیز فراهم میکند.
در بخشی از این گزارش آمده که این نهاد در پروژهای ۴۰۲ کارمند پزشکی را آموزش داده است.
این کارآموزان از ۱۱ ولایت مختلف بوده که ۱۵۱ نفر آنان زن بوده است.
آموزش کارکنان زن از سوی سازمان جهانی بهداشت در حالی صورت میگیرد که طالبان آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را ممنوع کرده است. این ممنوعیت شامل دانشکدههای طبی نیز میشود. این گروه علاوه به بر بستهکردن دانشگاههای پزشکی؛ دختران و زنانی را که از رشتههای طبی فارغ شدهاند، از شرکت در آزمون شورای طبی (اگزیت) محروم کرده اند.
در نتیجهی این محدودیتها، سیستم بهداشت افغانستان علاوه بر چالشهای دیگر با کمبود پزشکان زن روبهرو است.
افغانستان هنوز هم بالاترین آمار مرگومیر مادران و نوزادان را دارد. نبود مرکزهای صحی، پزشکان زن، قابلهها، تجهیزات صحی و دارو از عاملهای افزایش نرخ مرگومیر مادران گفته میشود.