رنگ باختن لباس‌های محلی در بازار هرات

 

گزارشگر: فریبا آرام

امروزه زنان و دختران جوان لباس‎های خارجی از قبیل ترکی، هندی، ایرانی و پاکستانی را جایگزین مناسبی برای لباس‌های به اصطلاح خودشان مالداری و دست دوز افغانی می‌دانند و به دلیل مد روز بودن و قیمت مناسبی که دارد، در محافل رسمی و غیر رسمی شان از این دست لباس‌ها استفاده می‌کنند.

دختران جوان به این باور اند که لباس‌های افغانی فقط در محافل خاص قابل پوشش است و در عوض لباس‌های خارجی رسمی تر بوده و می‌توان در هر شرایط مکانی از آن‌ها استفاده کرد.

سیمین صدف یکی از دختران جوانی است که لباس‌های خارجی را به لباس افغانی ترجیح می‌دهد و دلیل آن را ارزان و قابل دسترس بودن این لباس‌ها می‌داند.

او می‌گوید: “من در لباسی با مدل خارجی راحت‌تر هستم و قیمتش نیز نسبت به لباس افغانی مناسب‌تر است”.

این در حالی است که لباس محلی افغانستان به دلیل زیبایی خاصی که دارد، در منطقه و جهان از محبوبیت خاصی بخوردار است اما شهروندان افغانستان کمترین علاقه را به پوشش لباس‌های محلی خودشان نشان می‌دهند.

فریبا اکبری اما دلیل استفاده از لباس‌های خارجی را هجوم فرهنگ بیگانه از طریق  پخش سریال‌ها از رسانه‌ها دانسته

و می‌گوید: ” رسانه‎ها با پخش انواع فیلم و سریال‌های هندی و ترکی فرهنگ بیگانه را وارد کشور کردند.”

او همچنان می‌گوید که زنان و دختران جوان با تقلید از  لباس هنرپیشه‌های سریال‌ها کوشش می‌کنند تا مثل هنرپیشه مورد نظر شان به‌نظر برسند.

تاجران و مغازه داران نیز با در نظر گرفتن خواست مشتریان شان، لباس‌های خارجی با مد روز را با قیمت پایین وارد کرده و از فروش شان مفاد کافی بدست می‌آورند.

محمد رؤفی یکی از لباس‌فروشان می‌گوید، آن‌ها بیشتر لباس‌های ترکی، هندی و چینایی را وارد می‌کنند چون متقاضی زیاد دارد.

او همچنان در رابطه به علاقۀ کم مشتریان به لباس افغانی چنین می‌گوید: “من قبلا لباس‌های  افغانی و ساخت کشور خود ما را به فروش می‌رساندم اما مشتریانم وقتی خبر می‌شدند که ساخت افغانستان است، از خریدش منصرف می‌شدند”.

زنان اما دلیل استفاده کمتر از لباس افغانی را قیمت بسیار بالای این لباس‌ها می‌دانند.

سحر موسوی می‌گوید  لباس‌های افغانی به دلیل اینکه کار دست است قیمت بالای دارد و بیشتر زنان توان خرید این لباس‌ها را ندارند .

لباس‌های افغانی زمانی محبوبیت خاصی بین دختران جوان داشت و بیشتر دختران طرفدار پوشش چنین لباس‌هایی در محفل‌های رسمی و غیر رسمی بودند .اما حالا با نفوذ فرهنگ‌ بیگانه و همچنان ارزان بودن لباس خارجی بیشتر جوانان و حتی کهن‌سالان نحوه پوشش خود را تغییر دادند.

میرویس کابلی یکی از تولیدکننده‌گان و فروشنده‌گان لباس‌های افغانی می‌گوید: “در گذشته لباس‌های افغانی طرفدار زیادی داشت و ما هم مشتری زیاد داشتیم اما حالا تعداد مشتریان ما کم شده است.”

وقتی از او  در مورد قیمت لباس‌های افغانی پرسیدیم گفت: “نظر به دوخت، روی این لباس‌ها قیمت گذاری می‌کنیم چون کار دست است مثلا ما از 400 تا 25 هزار لباس برای فروش داریم اما مشتریان ما محدود است”.

خواستیم تا از مغازه‌های فروش لباس افغانی عکس و فیلم بگیریم اما مالکان  مغازه‌ها این اجازه را به ما ندادند.

افغانستان دارای فرهنگ تاریخی و کهن است و مردم آن در گذشته دارای پوشش خاصی بودند که در بین کشورهای همسایه معروف بود اما امروزه شرایط به کلی عوض شده و زنان کمتر  علاقه به پوشش لباس‌های افغانی دارند .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا