هشدار زنان از گسترش تعامل با طالبان و تشدید آپارتاید جنیستی 

در حالی‌که فردا قرار است سومین نشست دوحه درباره‌ی افغانستان در قطر برگزار شود؛ جنبش اعتراضی زنان موسوم به «جنبش زنان پنجره امید»، در مکان سربسته تجمع اعتراضی برگزار کرده و این نشست را «یک‌طرفه» عنوان کردند. این معترضان هم‌چنان گفته‌اند که به دلیل نادیده گرفته شدن مسایل حقوق زنان و محرومیت آنان از شرکت در این نشست، آن‌را «تحریم» می‌کنند. زنان معترض هم‌چنان هشدار داده‌اند که گسترش تعامل بین‌المللی با طالبان به این بهانه‌ها آپارتاید جنسیتی را تشدید می‌کند. 

اعضای «جنبش زنان پنجره امید»، یک روز پیش از برگزاری سومین نشست دوحه با نشر اعلامیه‌ای گفته‌اند که نقض حقوق بشری زنان و اقلیت‌های قومی و مذهبی توسط طالبان، «جنایت ثابت» شده‌ی بین المللی‌ست؛ اما سازمان ملل به‌جای تحریم و محاکمه طالبان، با پذیرفتن شرایط این گروه موضوع زنان را از آجندا حذف و حضور نمایندگان زنان و جامعه‌ی مدنی را در این نشست مردود کرده‌‌اند.

این زنان معترض هم‌چنان گفته اند که دعوت رسمی رزماری دی‌کارلو از طالبان برای شرکت در نشست آینده‌ی سازمان ملل و «اظهارات غیر مسئولانه‌ی رزا اوتونبایوا به حمایت از طالبان، اوج حمایت، عادی‌سازی و تعامل‌طلبی» سازمان ملل متحد با طالبان را نشان می‌دهد.

رزماری دی‌‌کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و صلح در سفرش به کابل از نمایندگان طالبان به گونه‎ی رسمی برای شرکت در نشست پیش‌روی دوحه دعوت کرد. خانم دی‌کارلو نشست فردا را رهبری می‌کند.

در بخشی از این اعلامیه آمده است که تعامل‌طلبی سازمان ملل با گروه طالبان باعث باعث تقویت تروریزم بین‌المللی شده، به صلح و امنیت جهان نیز صدمه می‌زند.

اعضای جنبش زنان پنجره امید، با اشاره به وضعیت زنان و دختران در حاکمیت طالبان گفته‌اند که آنان در این سه سال با مخاطب‌سازی سازمان ملل و سایر سازمان‌های حقوق بشری خواستار رسیدگی به نقض حقوق شان شده‌اند؛ اما به گفته‌ی زنان، سازمان‌های بین‌المللی در این مدت به نشر «اعلامیه‌ها و واکنش‌های فریبنده اکتفا کرده و زنان افغانستانی را به ناامیدی دوام‌دار کشاند. امروز با دعوت اختصاصی طالبان در نشست دوحه به گونه‌ی گیچ‌کننده و شوک‌آور کنار گروه تروریستی طالبان ایستاده است».

زنان معترض هم‌چنان گفته اند که تعریف سازمان ملل جای‌گاه قبلی خود را نزد آنان ندارد. به گفته‌ی آنان این سازمان با «زمینه‌سازی و باج‌دهی» به طالبان و صدور مجوز سفر به مقام‌های این اعتبار خود را از دست داده است.

معترضان به اشاره به آجندای سومین نشست دوحه تاکید کرده‌اند که بحث در مورد مواد مخدر، تجارت خصوصی و بانک‌داری مسیر بیراهه و فرعی برای حل بحران‌های افغانستان به‌ویژه بحران حقوق زنان است.

این اعتراض‌ها در حالی صورت می‌گیرد که فردا سومین نشست دوحه با حضور نمایندگان ۳۰ کشور و سازمان‌های مختلف و هم‌چنان به شمول نمایندگان طالبان در قطر برگزار می‌شود. بر اساس آجندای اعلام شده از سوی سازمان ملل در این نشست در مورد مسایل بانک‌داری، مواد مخدر و هم‌چنان تجارت‌های خصوصی بحث خواهد شد.

از آجندای این نشست مسایل مربوط به حقوق زنان حذف شده و هم‌چنان نمایندگان زنان و جامعه‌ی مدنی از سوی سازمان ملل در آن شرکت نکرده است. از سوی دیگر سازمان ملل گفته که در دوم ماه جون با نمایندگان زن افغانستانی نشستی خواهد داشت که این نشست خارج از نشست دو روزه‌ی دوحه خواهد بود. 

ترتیب: آی‌نور سعیدپور

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا